På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121124

gladanochfalken

Kompasskurs: 250 º
Fart: 3 Kn
Position: N 19º 44? W 25º 15?
Tid: 04:30
Temperatur Luft: 24,8º C
Temperatur Vatten: 25,3º C
Nautiska Mil: 2146 Nm
Restid Kvar: Tiden kvar beror på farten som vi håller för stunden, i skrivande stund med 3 kn fart är vi framme 19 december.

Vinden leker med oss! Vakt tre blev purrade 03.30 för att gå på vakten, ute på däck var det näst intill vindstilla. Efter att vi snabbt fått i oss nattskaffningen som bestod av dagens middag som var köttfärssås, fast denna gången i hamburgerbröd, fick order om att göra klart för att bärga (ta ner) storseglet. När vinden är svag och vrider mycket står seglen och riggen och slår, vilket sliter mycket på alla delar på fartyget. En bärgning kräver att mer än en vakt är uppe på däck, det behövs folk i pikefall, klofall, stöttetalja, dirkar, skot mm, därför försöker vi att om det är möjligt anpassa bärgning och segelsättning till vaktförångningarna för att inte väcka en sovande vakt. Efter 10 minuter ökade vinden lite igen, fick lite fart i seglen och bärgningen avbröts och nu pendlar vi mellan 2-4 kn. Vi vill alltid försöka hålla en bra kurs mot Västindien och som vinden är nu, med svaga växlande vindar mellan nord och ost, har vi vinden snett akterifrån och styr kurs 250. Det krävs stor koncentration hos rorgängaren, för att ligga så lågt i kurs som är möjligt utan att seglen börjar fladdra. Efter ett pass vid rodret på en timme är man trött i både huvud och ben och glad att bli avlöst för att sitta frälsarkranspost.

Inatt har det gått en vecka sedan vi lättade ankar utanför Las Palmas. Dagarna ombord erbjuder marginell variation och, tack vare att man ibland sover i två omgångar, kan det vara svårt att hålla koll på hur mycket tid som har passerat.

Nu har vi seglat så pass mycket västerut så vi är väster om Cape Verde och även väster om Island!

Vi vill, som så många kadetter innan oss, passa på att tacka för era värmande kommentarer. Denna gång, vill jag Philip, skicka extra varma hälsningar till min Martina som jag saknar obeskrivligt mycket!

På vakten i natt har vi övat på att räkna ut solens höjd, jag Emmelie, kom fram till att hemma i Enånger så stiger den bara till ca 11º ovanför horisonten. Tänker på er alla där hemma och skickar varma och soliga kramar!

Vid tangenterna, Emmelie Olsson, Philip Niclason

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • Lotta Ramel 24 november 2012 16:55

    Till Jim: I morgon söndag vid 14-tiden på eftermiddagen kommer Lycke att flyga över dig. Tänk va: Ett barn på 10.000 meters höjd över Atlanten och det andra barnet som en prick mitt på Atlanten. Olika resor, olika mål, olika äventyr. Häftigt! Älskar er!
    Puss
    Mamma

  • Sara Hägg 24 november 2012 16:58

    Det har blivit dagens höjdpunk att få läsa eran blogg. Hoppas varje dag på att få se en skymt av min älskling. Tänker på dig Viktor. Här hemma är allt bra, hoppas det går bra för dig! Är stolt över dig! /Sara

  • anne bjurholm 24 november 2012 17:22

    Det är verkligen kul att följa era resebrev. Ser fram mot dem varje dag.tankar på julen är väl avlägsen for er kylan ev snön. Nu börjar adventljusstakarna komma fram i stugfönstren. Känns konstigt. Värre är julskyltningen som började för länge sedan. Dock ej snö i Stockholm.. Tänker på er med viss avund. Njut. X.tra kram till Nina

  • Birgitta Sandqvist-Andersson 24 november 2012 18:11

    Så roligt att följa er blogg! Kan tänka mig er på kvällarna med ukulelen sjungande shanties och andra sjömanssånger. Undrar om ni ser några fåglar,är ni alltför långt från land nu? Helena -det kom en trevlig artikel i Västerbottningen igår fredag om er resa.I Sorsele är det nu rätt mörkt redan kl 14. Isen har börjat tina upp på älven och det är glashalt på stigar och vägar.Leo mår prima och lekte med Essie idag på promenaden.Spanade just in Ded maros - Fader Frost -på rysk TV. Det drar ihop sig till jul! Allt gott till er alla- och speciell kram till Hella från mor och far

  • Hanna Kannerstål 24 november 2012 19:23

    Det är så skönt att kunna följa er på bloggen, det känns åtminstone som att vi är på samma planet då!
    Vill sända en varm hälsning till Anton, saknar dig så oerhört mycket!

  • Anders Ericsson 24 november 2012 22:35

    Hej Malin och alla ombord!
    Här hemma går dagarna mellan 1 och 3 knop oxå .... men dagarna går ju allafall !Här hemma i Sollefteå är inget nytt på kartan men jag har fullt upp med att berätta om Falken och din/eran resa över atlanten efter tidningsreportaget du gjorde för kolleger, kompisar grannar. Har berättat om dig o Falken från Sollefteå ner till Sarpsburg i Norge där jag nu är o bygger järnväg några dagar i veckan. Var rädd o Dig o alla Ni andra oxå- hälsar pappa Anders ,mamma o vovsingarna från ett disigt nollgradigt Sollefteå

  • Martina 25 november 2012 08:41

    Är så glad att ni har denna blogg och håller oss alla här hemma uppdaterade med er vardag. Det förgyller dagen att höra att allt är väl och att ni får en upplevelse att bära med livet ut!
    Stort tack till Philip - otroligt rörd av ditt meddelande! Ni är alla varmt välkomna hem när ni kommit över den stora pölen.
    Många kramar/Martina

  • Marie Olsson 25 november 2012 16:40

    I mina tankar finns hela tiden ett segelfartyg långt ute på Atlanten. Jag längtar efter att ni når Västindien och jag kan ringa. Kram till er alla.
    Emmelies mamma.

  • Familjen Johnson 25 november 2012 23:54

    Vill skicka en hälsning till nya brassen Kent. Allt är bra med familjen. Sonen är hemma helskinnad från Dreamhack. Bilen likaså. Ni verkar också ha det bra. Gasa på så ni kommer hem till jul. Ni har ju en maskinist.
    Saknar dig! /Familjen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *