På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121125

gladanochfalken

Position: Lat N 19o 00.4’ Long W 027o 19.7’
Temp luft/vatten: 23 o / 25,6 o
Kurs/Fart: 245 o / 4 kn
Segelsättning: Storsegel, gaffelfock, stagfock, klyvare, jagare, stortopp, förtopp, fisherman.

Just i denna stund håller solen på att gå upp. Vi befinner oss NV om Kap Verde, seglar mot SV med en fart av 4 knop. Vinden har varit avtagande under natten. Med den här farten är vi framme i St Barthélemy den 18 december.

Inför denna resa har samtliga elever förberett ett kortare föredrag som hålls inför besättningen vid vaktuppställningen efter lunch. Igår fick vi höra om tävlingen ARC, som är en segeltävling över Atlanten. Upp emot 200 fartyg, i olika storlekar delar i tävlingen som går mellan Las Palmas och St. Lucia. Rekordet för överfarten är 11 dagar. Så där har vi en del att hämta.

Eftersom det var lördag igår, bjöd fartygschefen på lördagsgodis till besättningens stora förtjusning. Dessutom hade vi vår första meteorologilektion som handlade om luftens förflyttning, varför passadvindar uppkommer samt hur vädertjänsten i Försvarsmakten är organiserad.

Igår avnjöt fartygschefen en flygfisk som hoppat upp på däck, enligt traditionen som säger att första flygfisken ombord ska tillagas och bjudas till chefen. Det var dock inte den enda fisken som kockarna tillagade igår. När 2 Skepparen såg flygfiskarna hoppa över vattenytan till besättningens förtjusning var han snabb på att slänga ut fiskelinan och kort därefter blev det folksamling på halvdäck då frälsarkransposten ropade ”Napp!”. Kn Beckman tog tag i situationen och strax därefter låg den utrensad och färdig för att stekas. Vi vet ännu inte vilken fisk det egentligen är då den enda boken om fiskar som vi har, handlar om sötvattenfiskar…

Några har undrat över begreppet skeppstid och det är den tiden vi håller ombord. Vi rör oss genom ett antal tidszoner på vår resa över Atlanten och varje tidszon är 15 grader bred. GMT alltså Greenwich Mean Time, är tidzon noll och sträcker sig från E 07,5 o till W 07,5 o. Sverige ligger +1h och vi, efter att ha brassat om klockorna ombord, ligger nu -2h nu när vi är på W 27 o. Skeppstiden brassas (ändras) när det passar bäst mot vakterna ombord. Alltså skiljer det nu 3 h mellan oss och er hemma i Sverige och när vi kommer till St Bathélemy kommer det att skilja 5 h och slutligen i Fort Lauderdale kommer det att skilja 6 h.

En annan fråga som har kommit på bloggen handlar om önskad marschfart och det beror helt och hållet på när vi vill komma fram. Vi vill helst komma fram den sjätte eller sjunde december för att hinna med alla förberedelser och för att göra det bör vi hålla en medelfart mellan 7,0 och 7,5 knop. Det är också därför som vi försöker gå ner mot den 18e breddgraden för att hitta de mer stabila passadvindarna som vår meteorolog säger ska finnas där, innan vi går rakt västerut.

Sophantering har också kommit upp som fråga och vi källsorterar ombord och försöker hålla nere på soporna så gott det går med tanke på hur länge vi är till sjöss. Allt packas och trycks ihop så mycket som det går för att sedan stuvas i sopnätet på backen. Hoppas att era frågor blev besvarade och har ni fler så är det bara att fråga!

GMY
Flaggkadetterna Kim Henriksson och Nina Bjurholm

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

10 kommentarer

  • anne bjurholm 25 november 2012 17:47

    När ni kommer till St.B har ni bokat kajplats eller ligger ni på redden? D.v.s bör ni hålla ngn form av tidsskema med marginal naturligtvis? Ser ni ngt annat än flygfisk? Val delfin sköldpaddor? Bra gjort fånga fisk-ner i stekpannan. Själv har jag seglat i V-idien 12 dagar. Dörjade flera dagar. Inte ett enda napp. Så grattis.här lever vi i mörker från 8-15. Så njut kramar x-tra till Nina. John hälsar. Tack för info om sophanteringen!

  • Calle Nordbäck 25 november 2012 19:59

    Härligt med nyfångad fisk, men ska inte SjvO Kn Beckman rädda liv och inte taga patienten av daga.

    Hälsa Kn Lena att vi saknar henne här hemma men att vi önskar Er alla en härlig seglats men vi hoppas att få se henne till jul som beräknat.

    Många kramar till Lena från
    Linn, Tove o Calle.

    PS Tant Hilda har funnit sin plats i dina burkar o pepparkakorna kommer dit på söndag

  • Kristoffer 25 november 2012 21:09

    Hei! Ser ut som om atlanteren er et betraktelig bedre sted å være en Oslo i slutten av november. Jeg følger med hver dag og tenker på deg Helena, håper du har det fint. Nyt tiden mens du enda er der! Savner deg masse / Kristoffer

  • Johanna Levander 25 november 2012 23:18

    Vad ni jobbar på bra! :) Hälsa Robert Öhlund hans flickvän saknar och älskar honom :)

  • Bo Stenberg 25 november 2012 23:30

    Hej alla kadetter och övrig besättning. Hoppas alla mår bättre efter den inledande sjögången. Från Göteborg kan vi rapportera gråmulet, regn, blåst och kallt. Ändå kallare blir det när vi ser att Frölunda åter förlorar. Denna gång mot Färjestad. Er fart gör mig orolig. Finns det risk för att hemkostdatum är i farozonen?
    Hälsa kadett Stenberg från pappa.

  • RT 25 november 2012 23:31

    Det verkar som om ni har lite tid att ta igen, så alla får nog hjälpa till att blåsa lite i seglen under fritiden.
    Här i Sverige missar ni endast övergången från mörkblå höst till grå höst... och NK's julskyltning.

    Många hälsningar till er alla, framför allt Joel och Marko.

    Och min älskling, Jennifer, så klart. Jag saknar dig!

    Ta hand om varandra. Vi är många som följer er resa så gott det går!

  • Lena Holmberg 26 november 2012 09:14

    Hej igen
    Och tack för tidsinformationen, ni har tidig gryning och vi är på väg till våra arbeten och det är måndagmorgon.......Hur går det med odlingarna ombord? kommer jag att känna igen dig Anton? Fortsätt njut av värmen. Själv värmde jag mig med en otroligt bra konsert med Bo Kaspers orkester på Cirkus i går kväll. Per kom hem och glänste med brons.
    Kramar från mamma Lena

  • Carl-Åke Nilsson 26 november 2012 10:21

    Hejsan Falken, klass 5 Hagaström här igen. Vi följer med stort intresse Er på resan mot St Barth. Även vi pluggar stjärnor och planeter för att försöka förstå hur det kan hjälpa Er att hiita dit Ni vill.

    Dock till Er hjälp när ni kommer fram håller vi på och producerar några turistbroschyrer om landet. Förhoppningsvis kommer dessa till nytta
    .
    Fair winds önskar klasserna 5A och 5B i Hagaström, Gävle

  • Ida Henriksson 26 november 2012 21:47

    Hej! Intressant och kul att kunna följa med på eran resa :) Medan ni springer runt ombord i kortbyxor och t-shirt har vi redan tagit fram vinterjackorna nu när de börjat bli minusgrader.

    Hoppas ni får en fantastisk fortsättning på resan och att ni hinner fram i tid! Extra varma hälsningar till Kim från din familj, vi tänker på dig!

  • FA 26 november 2012 22:58

    Hej Flaggisar!
    På Karlberg flyter livet på som vanligt. Ikväll har vi haft julbak och årlig pepparkakstävling. Kustflottans flaggskepp HMS Visborg var det fartyg som vann tävlingen. Fantastiskt trevlig kreation. Under veckan kommer Höga Rådet ur den 220. qrzn bli thessade. Då är det dags för våra kollegor i den yngsta kursen att ta över ansvaret för de traditioner som skall värnas.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *