På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121123

gladanochfalken

Kompasskurs 260
Fart 6 knop
Position N 20° 22,5´ W 23° 40,0´
Kl 11:55 GMT

Det är inte många tillfällen i vårt samhälle där du får förmånen – vill jag kalla det – att få ordentligt mycket tid till eftertanke och reflektion, att under en längre tid komma ned i varv på det sätt som du gör på ett segelfartyg. Här ombord slipper man telefoner som ringer, facebooks-klingeliklong, twitterfnitter och instagramsracande skärgårdsbilder ideligen. Något som kan vara nog så stressande. När du befinner dig till sjöss på detta sätt så har det för mig tagit lite tid, kanske en vecka ungefär, att komma ned i detta härliga tempo där varje ledig stund och ensamhet leder till tankar om framtid, nutid och livets egenheter i allmänhet. Stunder då du hinner tänka på de ting som annars går dig förbi på tunnelbanan eller bussen då jag ständigt kommer på mig själv med telefonen i hand i stället för den bok jag avsett att läsa.

Vi slog just för att gå väster ut, några ombord talar om att det kan vara det slaget. Det slaget då vi tagit oss tillräckligt långt söder ut och hittat passadvindarna som skapas av det azoriska högtrycket. Där vi kan gira västerut och sätta kurs mot Karibien. Eller som det klassiskt talesättet ”segla så långt söder ut tills smöret smälter, och sedan väster ut”. Nu inser jag plötsligt varför råtacklade fartyg ser ut och är byggda som de är. Det är ju plattläns hela vägen över då!

Vardagen ombord har börjat landa och för ”flaggisarna” ombord börjar rollen som vakthavande officer så småningom även att landa. Nu när vi börjat få ordning på termer för segelföring, loggbok, svanhalsars öppnande och stängande och annat som skulle kunna falla under rubriken ”maslow”. Nu börjar vi tala om tid till mål och distans kvar till mål. Något som föredras vid uppställningen på eftermiddagen för att orientera besättningen om läget, följt av vädret. Det känns bra att även få kvitto på att de officerare vi har ombord besitter den kunskap vi vill ha. Nyss var jag uppe på halvdäck för att ta läget jag angett ovan, och passade på att fråga 2:e Officeren just hur långt vi hade kvar till mål. 2:O kisade lite mot solen, kliade sig i huvudet och höftade på 2200 distansminuter. Efter en snabb check på det för oss kadetter förbjudna gps:läget konstaterade vi tillsammans att vi hade exakt 2243 M kvar. Dags att börja lyssna än mer på lektionerna?

Jag kan inte nog understryka, precis som Flkd Öhlund skrev i det tidigare inlägget hur glada vi blir och just barnsligt förtjusta då ni där hemma skriver kommentarer till bloggen. Vi läser allt ni skriver, oavsett om det bara är en kyss, en limerick eller en enkel orientering om vädret på hemmafronten så är det för oss glädje. Jag vet att det är många här som lämnat föräldrar, flickvänner, pojkvänner kanske en krasslig släkting hemma. Och förutom stjärnorna Rigel, Sirius, Bellatrix och planeten Jupiter (tips från eleverna, finn jupiter och se på henne med kikare så upptäcker ni snart alla hennes månar) så är det ni där hemma och TT nyheterna som får oss att känna oss delaktiga i riket hemma..
Jag vet också att det är många där hemma som blivit tipsade om att följa vårt läge via AIS tracking, på sidor som marinetraffic.com osv. Eftersom dessa stationer sänder på VHF-bandet har vi nu kommit utom räckvidd för er tyvärr, men om ni istället då skriver in latitud och longitud på vårt läge i google:s sökmotor så kommer ni att finna oss under en stor grön pil på Atlanten! Så misströsta ej, som jag skrev, i dagens samhälle går det alltid att få tag på någon.

Och därmed så ska jag släppa er, och ta tag i min nya in för resan anskaffade ukulele, undrar om Sankta Lucia gör sig bra? En Hawaiiansk lucia i Karibien så att säga, snart dags!

Jag får passa på att sända en hälsning till familjen och Elisabeth, jag tänker på dig älskling, och lycka till i Melbourne nästa vecka!

Med handen på ordbehandlaren,
Flaggkadett Jim Ramel Kjellgren

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Johan H:son Kjellgren 23 november 2012 17:20

    Jim. Och alla andra. Tack för fina beskrivningar och rader. Här kommer en ev blivande HMS Falken visa. Jim kan melodin.

    "Vi skall segla ut till havs
    Segla mot mystiken
    Fria lik en
    Havsörns vinges lek i vinden
    Vi skall segla ut till havs
    Och låta väder och vind visa vägen

    Fulla ställ! Lägg loss !
    Ty stilla är Atlanten
    Stjärnor styra oss
    Och solen och sextanten
    När vi seglar ut till havs
    Må denna resa bli omspunnen sägen

    Falken är vårt hem
    Vår trygghet nu i livet
    Lyckliga är dem
    Som vidgar perspektivet
    Av att segla ut till havs
    Må denna resa bli omspunnen sägen."

    Älskar dig Jim
    Pappa
    Johan H:son Kjellgren

  • Lotta Ramel 23 november 2012 19:13

    Här hemma är det grått och trist. Nu är november som sannast. Precis som det är idag. I alla fall här hemma. Känns konstigt att tänka sig ett november någonannanstans. Tänk att ni är där ute mitt i alltet i ett helt annat november.
    Finns faktiskt en hyllningssång om november...konstigt nog.
    Har alla fått sjöben nu eller är det månne ett litet Lingonben kvar till havs?
    Må bäst allihop
    Nu ska jag twittra,surfa instagramma,kolla tv, lyssna på radio,spela Wordfeud, spela ashögt på Spotify, ringa och maila. :)
    Lotta

  • anne bjurholm 23 november 2012 21:11

    Vilket fint logbrev. Filosofiskt. Tid för eftertanke ger denna resa.. Om ej så jätteläng. Ytterligare en fundering. Har ni fysträning ombord? Ni följer väl vädret här och då glada att ni har sol samlar d-vitaminer gratis. Kramar Anne B

  • Roger Svensson 23 november 2012 23:27

    Hej på er alla!
    Nu har det nästan gått en hel vecka och vi har följt er varje dag på bloggen. Vilken fantastisk resa och äventyr ni är ute på. Rorgängare Svensson på bilden ser riktigt fokuserad ut så det bådar ju gott :-) Fina bilder och bra blogg gör att vi får en bild av hur ni har det och det känns skönt att SE att ni har det bra ute på Atlanten. Här hemma är det fredagsmys, X-factor och läsa er blogg som gäller.
    Sköt om er alla och extra många kramar till vår Jennifer Svensson.
    Hälsningar från storebror Roger, Cecilia, Anton och Clara Svensson

  • Elisabeth 24 november 2012 09:04

    Vad fint ni skriver! Levande så man kan föreställa sig lättare hur ni har det... Ser fram emot historierna ni kommer berätta när ni kommer hem igen!

    Tack för hälsningen Jim, det värmer hemma i novemberrusket när man måste jobba en massa:)
    Puss/E

  • Therese 26 november 2012 11:38

    Tack för kortet Jim! Roligt att följa dig på din resa som verkar jättespännande! Du skriver väldigt bra. Skickar en hälsning från ett grått Grötlingbo där jag undrar om det är kväll eller dag - kl 10 på förmiddagen! :-) Så passa på och njuuut! Kramar

  • Henrik Uppström 28 november 2012 10:55

    För det första så fick vi ingen dikt! För det andra så nämner du inte det kanske mest väsentliga av allt nämligen huruvida ni nyttjar skeppspipan?! Hoppas allting är bra och att ni får fortsatt trevlig resa! Kramar

  • Håkan Gunnarsson 4 december 2012 18:36

    Vi som dväljs i mörker och kyla kan bara avundas er som verkar ha en skön seglats.
    Gör det bästa av situationen och låt detta bli ett äventyr som ni länge kommer att minnas.
    Önskar er alla en skön, säker och fortsatt färd.
    Håkan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *