På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladans resebrev 140311

HMS Falken

GAD läge 140311

Hej där hemma i Sverige!!

Igår(10/3) var det en stor dag för mig. Det var min födelsedag och den hade ingen på båten glömt! Vilket förvånar mig att alla hade koll på. Jag fick många grattis av befäl och elever samt att på 13:30 uppställningen fick jag stå på storluckan och få födelsedagssången av alla ombord. Kl 15:00 fick jag även tårta av kockarna vilket var väldigt uppskattat från både min och resten av besättningens sida! Sen rullade dagen på som vanligt till sjöss och det var bra väder hela dagen, ca 6-10 m/s i vindstyrka och en del sol dock var det lite kraftig sjö, annars är det ganska bra stämning på båten enlig mig. Men hemlängtan har jag men det går bra då jag har väldigt bra vänner samt befäl på båten.

323 Nyqvist

Det pågår en tävling ombord som går ut på att gissa datum och tid när vi passerar tvg-gränsen (territorial vatten gränsen, 12Nm ut från Azorerna)  till Azorerna. Jag har hört att det är många som gissat samma datum, så det ska bli spännande när listan kommer upp då vi får se hur vi gissat! Vi väntar också med spänning vad priset kommer att bli. I övrigt så planeras det lite olika lektioner som vi ska ha ombord, och även vad vi skulle kunna hitta på under 13.30 uppställningen. Har ni några förslag så skriv det i kommentarfältet!

Senare idag så ska vi börja lite lätt med astronavigation, vilket vi alla ser fram emot! Det kommer till att bli en light-version då det är tidskrävande att sätta sig in i. Hoppas att vi hinner lära oss så mycket som möjligt så att vi kan navigera helt utan tekniska hjälpmedel!

Hoppas ni har det bra där hemma och att ni längtar efter oss!

Mvh 321 Julia Ericsson

BloggO inlägg:

Strax efter kl 0800 dog vinden men nu efter lunch är den tillbaka. Vi gör fortsatt bra fart och har snart avverkat 400Nm.

Vår position kl 1645UTC 34.27,6 N 057.33,5W

Sydvästlig vind på ca 10 m/s. Solen tittade fram under förmiddagen men nu har molnen tagit över igen.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Christer Levihn 11 mars 2014 23:03

    Ni verkar ha det riktigt bra. Hur ser vindprognosen ut för de närmaste dagarna? Letar ni vind eller seglar ni på kurs mot målet ?
    Pappa Levihn

    • viktorlevihn Christer Levihn 12 mars 2014 00:58

      Vindprognosen ser bra ut. Det är dock svårt att segla sig till ett bättre läge än det vi har nu. Därför håller vi oss kring rumblinen.
      När jag använder vårt väderprogram kan jag lägga olika farter. När jag använder en högre fart föreslår väderprogrammet en något sydligare rutt. Detta med anledning av att prognosen visar ett motvrid i slutet av veckan. Motvridet är i väderprogrammet tänkt att användas som höjdare för styrbordshalsar, på layline in mot Azorerna.
      Som orientering får vi även väder från Försvarsmaktens vädersektion METTOCC som även dom föreslår hur vi ska positionera oss. Dom bedömningarna överensstämmer oftast med det som vi lyckas få fram. Och det känns ju tryggt.
      Trotts allt är det ju bara prognoser och mer än tre dagar framåt brukar innebära betydande förändringar av vädret. Allt rullar på och farten är för tillfället omkring 9 knop.

      Eventuellt kan vi slå ett nytt skonertrekord. När Gladan seglade hem från motsvarande resa vintern 1953-1954 tog det elva dagar att segla samma sträcka.

      Så här lyder ett citat från 1954
      "Efter elva dygn i Nordatlanten med skiftande väder och hårda, kalla vindar kunde vi den 6 mars ankra och akterförtöja i Hortas hamn på ön Fayal. Vi närmar oss Sverige. Fyra dygn i hamn gjorde oss gott".
      Så det är något att försöka slå. Peppa gärna besättningen ytterligare med förslag på mer segel och högre fart.

      Hoppas allt är bra där hemma så hörs vi när jag kommer till Horta.
      Kramar 3.O Viktor Levihn

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *