På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 140309

HMS Falken

Granqvist till rors i god undanvind Homeward bound! Linus och Julia styr ut från Bermuda Nyaste besättningsmedlemmen Ljung sätter gångflaggGladan med kurs på Horta, Azorerna

Hej!

Då har Gladan lämnat Hamilton, Bermuda bakom sig. Ombord har vi en, delvis, ny besättningskonstellation. Några lämnade oss i Hamilton och några nya har anslutit. Vår Konsul Jens Juul med familj och Lars Saager vinkade av oss.

Nu har vi gett oss av på det längsta ”benet” under återsegling mot Europa och Karlskrona. Ganska prick 1800 Nautiska mil till Horta som ligger på ön Faial ( Azorerna). Vi har ”bänkat” med en medelfart på 5 knop och skulle därmed vara framme den 24 mars. Men alla ni som seglat vet att det händer mycket på en lång passage som denna. 1955 kastade Falken loss från Bermuda den 2 mars och förtöjde i Horta den 16 mars..... Det är självklart vår målbild, eller lite snabbare :). Förra året när vi gjorde samma passage med Falken, då med Bernadotte elever ombord, gick det något långsammare.

Vi har fantastisk support från Försvarsmaktens Meterologer, vi har läst på väl, alla förråd är fulla och vi har världens bästa besättning, elever och nyckelbesättning tillsammans. Vi vet att ingen styr över havet och vinden. Det gäller att göra sitt bästa i varje ögonblick, och alla behövs lika mycket.

Väderprognosen ser bra ut. Just nu i skrivande stund har vi västlig vind ca 12-16 m/s och loggar runt 9 knop på kurs 070 grader.

För er som inte hittat länken till vår egen transponder (”Följ oss i realtid” Fliken) så klipper jag in länken här;

http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0FTi7a7zrWr3vMEy2L8Cq2qA3iK2qKIOm

Den uppdateras många gånger dagligen så ni vet var vi är 🙂

Besöket i Hamilton präglades av lugn och vila för besättingen. Samtliga har uppträtt på ett sätt som hedrar Sverige, Gladan och respektive skola. Mycket bra. Vi mönstrade av en del och nya anslöt. Nu är vi 34 personer ombord.

Den 10 mars börjar vårt systerfartyg FALKEN riggas på Öckerö. Det ser vi fram emot, och att mötas utanför Karlskrona den 27 maj.

Jerker Schyllert /  FC GLADAN

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • Ragnar Westblad 10 mars 2014 00:37

    Hoppas ni slipper förra årets kryss! Den 20:e skall jag lyssna på Lars föredrag för Ub-klubben. Fair Winds!!

  • Line Flatland 10 mars 2014 00:45

    Hej alla.
    Lyckan var stor när Peterson stog i dörren hemma igår, väl hemma, - så vill han gärna mönstra på igen.
    Vilket tyder på att tiden ombord varit helt perfekt, för hans del, och han trivdes bra med besättning och livet ombord.

    Önskar er alla en bra seglats, till Azorerna, och hemmahamnen.
    Må väl, och jag ser fram emot alla kommande resebrev.

    Ha det fint, hoppas ni får bra vindar i seglen:) och soliga dagar!

    Mvh
    Line Flatland

  • Angela Sörensson 10 mars 2014 06:53

    Vi vill idag den 10 mars skicka en grattis hälsning till vår Anton Nykvist på hans födelsedag. Hoppas du får en toppendag. Många kramar från oss alla <3. / mamma

  • Mikael Nykvist 10 mars 2014 16:51

    Grattis Anton Nykvist från Pappa o Emil hoppas ni får en fin resa till Azorerna

  • Elin Anderson 10 mars 2014 18:18

    Jag vill önska hela besättningen en fin segling över till Azorerna. Fantastiskt som alltid att följa er genom alla resebrev. Alldeles särskilt vill jag skicka en hälsning till Linus A. Tänk att det snart är 6 månader sen vi vinkade av dig på Gardemoen. Känns oändligt länge sedan, men nu är du snart hemma  hos oss igen. Vi är många som saknar dig jättemycket. Puss o kram mamma och pappa

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *