På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 140307

HMS Falken

Hagward får sitt diplom FC tillsammans med de som mösntrar av idag Guvernör Ferguson embarkerar

Resebrev HMS Gladan 140307

Hej alla läsare!

Idag så ska vi 2-or från Strömstads gymnasium flyga hem, vilket kommer bli väldigt tråkigt. Vi väntar oss en lång resa då vi flyger från Bermuda klockan två på förmiddagen och är hemma ungefär klockan fem på eftermiddagen. Flygresan kommer att ta nästan ett dygn, jag tror alla kommer att sova en hel del på flygplanet.

Vädret här i Bermuda har varit mestadels sol, just nu är det molnigt och de är risk för regn. Det blåser här i hamnen nu, runt 5m/s.

Igår pratade jag med min älskade mor och hon sa att jag skulle få mängder med pannkakor och kall go mjölk när jag kommer hem, vilket jag har längtat efter väldigt mycket.

Det har varit en väldigt lärorik och roligt segeltur, alla har varit väldigt trevliga. Jag har varit på storstation, där jag varit skansgast. Jag har slitit som ett djur med alla tampar och fått trasiga nävar. ¨Det som inte dödar, det härdar¨ stämmer rätt bra tycker jag. Just nu sitter jag och har vakt och jag är väldigt hungrig, jag väntar på att Linus Andersson skall byta av mig så jag kan gå ner till trossbotten och få käka mat.

Hejdå Bermuda och hej Sverige!

Adam Cederbratt

Skepp O’hoj!

Idag är det fredag och 2:orna har precis lämnat båten för att ta sig till flygplatsen. Det har varit väldigt roligt att få lära känna dom så det kommer bli lite tomt nu, men vi har många goa och glada människor kvar. Vill önska 2:orna en säker och skön resa över till kalla Sverige! Idag är det babord som har vakt och styrbord har permission. Det regnade en liten stund imorse vid frukost men nu har det klarnat upp så det blir nog en bra dag för de andra att utforska Bermuda.

Jag vill berätta för er där hemma som inte redan vet så har ni möjlighet att skicka brev till oss som vi får när vi anländer till Azorerna. Det är en bar som tar emot brev som är adresserade till fartyg som är till sjöss men som de sparar till dess att båten är i kaj. Så när vi kommer till Azorerna kommer vi gå till baren och hämta ut alla brev som är till Gladan. Det hade varit väldigt roligt om så många som möjligt ombord fick brev när vi kommer fram.

Adressen är:

Peter Café Sport

Attension: HMS Gladan / Namn på personen som ska få brevet ex. ”Stephanie Wijk”.

Rua José Azevedo ”Peter”, 9

9900-027 Horta

Faial, Azores

Så nu förväntar jag mig beundrarbrev och kärleksbrev i massor när jag kommer fram!

Annars finns det en hel del att se här i Bermuda. Igår var jag, Anna och Antonia på de sydligaste stränderna på ön och de var verkligen ”breathtaking”. Fantastiskt fina! Så vi fick tagit många fina bilder som vi förhoppningsvis kan lägga in på bloggen någon dag.

Sen finns det riktigt grymma grottor som många ombord vill besöka. De finns även ett zoo som ska vara bra och ett nationalmuseum som jag och Anna ska åka till om en timme ungefär då vi har permission i några timmar innan vi går på nästa vakt som är vid 19. Imorgon hade vi tänkt åka upp på ostsidan till St. George’s där det ska vara mycket historia och en fort att kolla på och sen vill jag även åka till zoo. Vi har permission imorgon eftersom det då är styrbord som har vakt hela dagen.

Det är flera som har hyrt moppe för att ta sig runt på ön och det ska tydligen vara riktigt bra. Det är många i lokalbefolkningen som tar sig runt på moppe då det verkar väldigt smidigt. Men vi får dock passa oss då de kör på vänstersidan för vi är ju faktiskt i England!

Vädret är inte toppen utan ganska molnigt. Men om det gör att vi får bättre väder under själva seglingen sen så är det värt det! Så länge det inte regnar på oss när vi är iland.

En sak som jag också vill berätta för er är att när man lever såhär nära inpå varandra och delar toalett och dusch med 30 andra så uppskattar man allt där hemma så mycket mer. Jag längtar efter att få ta en långdusch på minst 20 minuter (inte 2 minuter som en långdusch här ombord räknas som), skrubba hela kroppen så jag blir riktigt ren och sen få lägga mig i min stora säng med nytvättade lakan. Och sovmorgon ska bli skönt!

Ni får ha det kanon där hemma. Jag saknar er och längtar efter många bamsekramar! Längtar även efter massa pussar från min pojkvän.

Sail fast! / Stephanie Wijk

Stf BloggO inlägg:

Jag kan inte annat än instämma med alla glada tillrop till Lasse Saager. Det har varit en förmån att få arbeta tillsammans med honom. Många glada stunder. De som känner Lars vet att det är inte ofta han är mål- eller svarslös men....

När Bermuda radio ropade upp honom efter förtöjningen här i Hamilton, på breeeedaste, fiiinaste engelska, och gratulerade till 42 år i Flottan, en fin förtöjning osv. Då hade Saager liiite svårt med replikerna.

Saager vs Bermuda Radio

 

Vi gratulerar till bra genomfört arbete på Gladan och Falken, och gratulerar Familjen Saager som nu får hem honom till Blekingeskogarna.

Jerker Schyllert/ Divisionschef

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • Caroline Wijk 8 mars 2014 11:57

    Tack för alla trevliga resebrev!
    Det är extra roligt att i ord och bild få ta del av er vardag ombord, vad ni gör och hur ni har det. Dagliga umbäranden som får bekvämligheterna här hemma att framstå som rena himmelriket, kontraster som ger perspektiv och ytterligare bidrar till personlig mognad. Önskar er alla en fin överfart till Azorerna, njut av färden när det går och var rädda om varandra!

    hälsar Caroline Wijk

  • Anton Nyqvist 8 mars 2014 15:19

    Hej alla seglare. Idag skickar vi en särskild hälsning till vårt barnbarn Anton som .fyller 19 år den 10 mars. Grattiskramar från mormor och morfar.

  • Anton Nyqvist 8 mars 2014 15:28

    Hej alla seglare. idag skickar vi en särskild till barnbarn Anton, som fyller 19 år den 10 mars. grattiskramar från mormor och morfar.

  • Monica Westerberg 8 mars 2014 17:38

    Så kallt är det inte här hemma, idag ca 9 plus klarblå himmel, blåser dock väldigt mycket, första tussilagon 14 dagar sedan. Hoppas ni mår bra alla.

    kram från
    Monica
    (Peters mamma)

  • Line Flatland 8 mars 2014 23:06

    Hej och 1000 hjärtligt tack.
    Plötsligt stog han i dörren, K Peterson, och av det jag förstår, en oförglömlig resa, och något han gärna gör om.
    Tack till alla som har engagerat sig i 2TE från Strömstad, och extra eloge till H Eriksson.
    Ser fram emot nya resebrev, och önskar alla en trevlig överfart till hemmahamn, och till er som mönstrar av på vägen.
    Må väl alla ombord!

    Mvh
    Line B Flatland

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *