På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 140305

gladanochfalken

Att ro i takt är inte lätt Brassen kikar fram Elev Larsson är hejarklacksledare Ett roddarlag är beredda. Holländarna berättar om sin skola Intressant föredrag om skolan i Holland Knopar är inte lätt. Knoptävlingen Läraren Håkan i Daglig dräkt Rent Skepp som görs ombord S Fagerberg leder knoptävlingen Vinnande 1 kvarteret i Gladan ChampionSHIPResebrev Gladan 5/3 Onsdag

Hej på er där hemma!

Idag har vi haft rent skepp vilket innebär att det ska rengöras ordentligt överallt. Färska av mycket saltvatten, beslagit om råseglet och putsa mässing är bara en liten del. Det har flutit på bra och vi har fått gjort massor! Vår förste skeppare hade ankarlektion med samtliga där vi fick lära oss olika typer av ankare och vilka som passar bäst vid olika tillfällen.

Vi har nu fått in vårt storsegel till land genom att ta ner det i skeppsbåten som sedan bogserades utav ribben.

Våra holländare gav oss en fin presentation om varför de var här och de berättade om ett speciellt program de hade i skolan, CAS Creative Action Service. Det var jätteintressant och kanske något svenska skolor skulle lyssnat på.

Sedan var det ChampionSHIP!  Det var fyra olika grenar vi skulle tävla i kvartersvis.           Ultimate break out  /  Baywatch /  World around /  Ninjarope

Ultimate break out gick ut på att ta sig ut genom fem olika knopar och sedan kunna knyta ihop de igen, mycket spännande!

 

Baywatch innebar att träffa en boj med vår frälsarkrans, inte så lätt som det låter! I denna gren hade vi en otroligt bra kommentator, Robin Larsson stod för det!

World around var vår skeppsbåt färdkosten. Vi skulle ta oss runt gladan med åror. Det som gällde där var verkligen teamwork och taktkänsla. Det var kul att se kvarter 1 göra jättefint lopp!

Ninjarope var en lite mer klurig gren. Samtliga i kvarteret skulle hålla i en ring som sedan skulle färdas genom ett antal knopar. Lite trassel på vägen men det löste sig tillslut!

Det vinnande laget var första kvarteret, grattis till dom! De vann M&M´s och Ahlgrens bilar som pris. De andra kvarteren fick tröstpris som tur var, lite Ahlgrens bilar satt väldigt fint efter våra tappra försök till första plats! Tävlingarna var väldigt uppskattat av eleverna, och besättningen hade tänkt igenom grenarna och namnen mycket bra tycker jag.

Denna långa dag avslutades med en liten PowerPoint av vår tredje skeppare om Kebnekaise för de som var intresserade. Det var jättebra med lite tips från en guide, så då får man passa på att fråga ut!

Imorgon skall vi äntligen gå till kaj. Ska bli skönt med lite fast mark att stå på tror jag de flesta tänker, och se på annat än Gladan en liten stund.

Skriv gärna hälsningar i kommentar fältet, vi blir jätteglada för alla hälsningar vi får!                Kram till er!     Mvh 321 Julia Ericsson 

 

Resebrev del 2:

Hej Hej Hej Hallå Haggebagge här…

 

Dagen har bestått utav både bra och dåliga saker. Jag börjar med det dåliga…

 

06:30 blev vi väckta och fick frukost en halvtimma. Efter det va det uppställning på däck.

 

Vi såg en låååååång lista framför oss med saker som vi var tvungna till att göra idag. Städa och skrubba varje liten vrå på hela båten. Det var inte det roligaste kan man säga…

 

Det var segt till en början men allt eftersom vi jobba så gick det lättare. Nu är båten ren och fin i alla fall och vi är redo till att gå till kaj imorgon i Bermuda.

 

Och nu till det roliga

 

Kvällen har bestått utav massa tjo och tjim. HSM Gladan ChampionShip.  Det bestod utav fyra grenar, med massa konstiga namn på saker man var tvungen till att göra. Den roligaste grenen var ”Baywatch”. Man skulle försöka träffa en boj i vattnet med en frälsarkrans.. Det låter lätt, men det är inte så lätt som man tror.

 

Hur som helst, dagen har varit bra. Mycket sol och en lätt bris och runt 25 grader.

 

Over and out from me Hagward.

 

 

   

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

7 kommentarer

  • Charlotte Nilsson 5 mars 2014 17:26

    Hej på er !
    Det har verkligen varit roligt att följa er på resan, både genom bra och dåligt väder.
    Vilket äventyr ni har varit med om, är lite avis. Nu börjar ju resan lida mot sitt slut för vissa av er (2:orna från Strömstad) och ni skall tillbaks till verkligeheten...
    Ta nu till vara på de sista dygnen på detta fantastiska skepp och njut .

    Vi ses snart, Jakob Nilsson !!

    Hälsningar Charlotte Nilsson

  • Line Flatland 5 mars 2014 18:16

    Hej alla, skönt att veta att ni är väl i hamn. Och grattis till 1:a priset. Missunnar är inte för storstädningen, men vad säger man, det är er egen "skit":)
    Hur funkar det om bord med färskvatten och färskvaror i matväg, mellan hamnarna?
    Hur gör ni med tvätt och alltid det där?
    Svara om ni har möjlighet.
    Njut sedan av Bermuda, hoppas det blir mycket bad och allt annat, och det skall bli roligt att få hem klass 2 från Strömstad, kommer H Eriksson att åka till Azorerne?
    Bamsekram til K Peterson,
    Hälsningar från Line B Flatland , KP' s mamma ;)

  • Julia 5 mars 2014 18:17

    Häj Julia, de ä Julia!! Fantastiskt kul å läsa vad ni har för er! Är inne här på bloggen minst två ggr varje dag för å se vad ni har för er! Saknar dig massor! Men nu är ni snart påväg hem :) ha det så fantastiskt på fastlandet å se om du hittar något fint till mig ;) kramar i massor

  • Malin Mattsson 5 mars 2014 18:34

    Stort grattis till första kvarteret !! :))

  • Malin Larsson 5 mars 2014 20:22

    Hej på er! Här kommer en liten hälsning från Sweden Strömstad. Kan oxå meddela att här börjar våren ge sig till känna o det har nog t.o.m varit ett par dagar utan regn sedan ni åkte. Men vilken resa ni gjort. Har sträckläst en vecka av era resebrev nu, måste medge att jag är glad att vara kvar på land.
    En speciell hälsning till Julia, kul att du skrev just i dag :-) Träffade din farmor o farfar i dag. Kram Malin

  • Jeanette Svensson 6 mars 2014 17:56

    Hipp Hipp Hurra för vår älskade Max idag, Grattis på 19 årsdagen! Tänk att du får fira den i Bermuda :) hoppas du blir grattad av den andra det är ju första gången du inte är hemma. Det låter som ni har det toppen, även om ni får jobba för mödan.( Kan det väl absolut vara värt!) Alla här hemma saknar och hälsar till dig, Mormor, morfar, farmor och farfar. Njut av er stund innan ni åter kastar loss för resan till Azorerna. Ha det bäst Maxen vi älskar dig <3
    Puss & Kram
    Mamma, Pappa och Anton

  • Jullans pappa 11 mars 2014 11:20

    Hoppas allt är fint där nere och att ni får njuta av livet ombord här hemma kommer våren nu ha de gött mvh anders

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *