På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 140228

HMS Falken

DCIM100GOPRO DCIM100GOPRO Eleverna Sjödin och Cederbratt syr den skörade Storen DCIM100GOPRO DCIM100GOPRO Kmä Kalle Jonsson och 4.O Saager med nya hattar DCIM100GOPRODCIM100GOPRO

Hej alla landkrabbor!

Efter en tuff och dyblöt natt då vi gick vakt mellan 00-04, sitter vi nu trötta och skriver detta resebrev. Klockan är 11:00 här och 17:00 hos er. Som Saager i det tidigare inlägget skrev så bjöd natten på hårda vindar och mycket regn. Det har varit den tuffaste natten hittills men vi håller humöret uppe och gör det bästa av situationen. Vi tror inte någon där hemma kan föreställa sig hur påfrestande det är att bo såhär många på sådan liten yta. Speciellt en natt som denna då alla ska gå upp på däck eller ner och sova vid olika tider när kläderna är dyblöta och båten rullar. Något som alla elever måste bli bättre på är att hålla reda på sina saker och dämpa ljudnivån på natten, vi behöver alla timmars sömn vi kan få.

Vi håller nu på och lagar revan i storseglet och ser fram emot att komma iland på Bermuda som vi hört ska vara en av världens vackraste öar.

I Fort Lauderdale hade vi det bra. Alla vakter fick ungefär 1,5 dags permission var vilket var väldigt uppskattat. Vi hade tillgång till två minibussar som alla med körkort fick köra, detta gjorde att vi fick se mycket av staden. Det blev även mycket shopping, sol och bad.

När vi inte har segelexercise, lektioner eller äter (vilket vi gör mestadels av tiden ombord) försöker vi träna. Vi har startat en tävling som heter Vaktens 100. Den innebär att man under sin vakt, som varar mellan 2-4 timmar, ska göra 100 armhävningar, 100 situps och 100 benböj. Dessa får man dela upp som man själv vill så länge man gjort 100 av varje när vakten är slut. Varje person som genomfört detta drar ett streck i ett protokoll. Vi är 3 olika vakter som tävlar mot varandra samt mot skepparna och kockarna. Just nu leder såklart vår vakt, vakt 1.Förutom Gladans rigg, har vi även tillgång till en del träningsredskap, såsom kettlebells, skivstång och fria vikter. Ni anar inte hur starka vi kommer vara när vi kommer hem!

Som ni ser nedan så finns det möjlighet att kommentera inläggen. Gör gärna det! På så sätt kan vi hålla kontakten när vi är till sjöss. Tänk på att skriva rimlig mängd och namnge ifall hälsningen är till viss person.

Sist men inte minst vill vi skicka varma kramar till våra familjer där hemma. Vi vill också önska våra pojkvänner en grym helg i Stockholm, hälsa Avicii från oss!

/ Förtoppsgast Anna Janson & Backgast Stephanie Wijk

BloggO:

Gladans position kl 0800 (1300UTC) N31.09.8 W070.53.9 med kurs 090 grader.

Vi har 341 Nautiska mil kvar, fågelvägen till Bermuda. Ungefär samma avstånd som mellan Karlskrona och Göteborg sjövägen. Just idag börjar vinden vrida mot och lägger sig snart perfekt på vår kurslinje, motvind.  Det har gått fantastiskt bra så här långt. Eleverna är flitiga och har snart lagat vårt Storsegel. Ihärdigt har de sytt, två och två allt sedan det kom ner i däck. Med lite fantasi och två pannlampor kommer man långt….

Vi passar på att gratulera Köksmästaren på Falken J Fröjd och ex1Sk Gladan H S Nielsen som båda fyllt år

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Åsa och Ingvar 28 februari 2014 22:45

    Vi tänker mycket på er och följer er på bloggen med stort intresse. Låter som ni har det riktigt bra men även slitigt. En liten extra hälsning till Albin Jacobsson.

  • Line Flatland 1 mars 2014 02:04

    Hej!
    Tack så långt för härliga bilder, och goa resebrev.
    Ser att ni är snart i hamn på Bermuda:)
    Kasper P, saknar dej, bubben, skall bli härligt att ha dej hemma snart.
    Hälsningar till alla, och en xtra till alla Strömstadsjöfolk.

    Kramar till Kasper P,
    Från mamma Line

    PS, skall bli kul att göra ett fotobok av egna kort, och era fantastiska bilder, samt resebrev.
    Ni "ruler"!

  • Susanne Johansson 1 mars 2014 17:03

    Hej
    Har följt er resa varje dag och nu längtar jag efter min pöjk Adam Cederbratt. Men det ser ut att va helt fantastisk, vilka minnen alla kommer att ha efter denna resa. Många kramar till Adam från mamma.

  • Caroline Wijk 3 mars 2014 14:25

    Tack för att vi här hemma så inlevelsefullt får följa ert äventyr till havs. Det låter som ni är vid gott mod, väder och vind till trots och att ni har era knep för att hålla humör och kämparandan i topp! Det ska bli spännande att få höra mer om era strapatser när ni så småningom är tillbaka på hemmaplan (en särskild hälsning här till Stephanie Wijk och Anna Janson). Här hemma är kanske, kanske våren på väg. Det är några få plusgrader i luften, solen skiner, vårfåglar kvittrar och några tappra lökväxter sticker upp i rabatten. Vi väntar och längtar, lika mycket efter värme i luften som efter att återse våra ungdomar till havs!

    Hälsningar från Caroline Wijk med en extra varm kram till Stephanie <3

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *