På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan 140314

HMS Falken

Soluppgång vid Gladan 140314 Gladan140314

God morgon alla läsare,

Gladan stävar vidare mot Horta. Vi befinner oss på N35.44,4 W047.12,6. Gladan håller fortfarande en fart av ca 9 knop. Kurs 070 grader.

Solen är på väg upp här, där klockan är 0640 och dagvakten lackar mot slutet. Fartyget vaknar upp, Kocken är i byssan och brassen går sin morgonrond. Vi har ca 910Nm kvar till Horta fågelvägen. Nu är alla spända på väderutvecklingen och den front som jagar oss hack i häl.

Det är glada miner ombord.

Alla ombord passar på att hälsa till Suzanna som är på Falken och riggar. Och Holmberg hälsar att breven kommer fixas.

God morgon alla nära och kära bloggläsare!

Idag var det ”Dagvakten” som stog på schemat, vilket innebär tiderna 04:00-08:00. Kan säkert låta motbjudande för dem flesta att gå upp så tidigt men för mig är det faktiskt en underbar dag, vi kommer under vakten passera 900 sjömil sen vi lämnade Bermuda. Och för dem som inte vet så innebär det att vi har rest halva våran sträcka över till Azorerna! Dessutom har vi gjort sträckan på ca 5 dygn, vilket är otroligt bra. Det finns en bok ombord, ”Marinens Skonerter” där det finns samlat berättelser, intervjuer och allmän historisk information om både Gladan och Falken. I alla fall har befälen fått upp ögonen för det rekord på sträckan mellan Bermuda och Azorerna som ligger på 11dagar och genomfördes för ungefär 50år sedan. Hopp om att slå tiden på 11 dagar ger de hela besättningen en extra ”kick” som jag tycker syns på dem flesta. Soliga dagar, stjärnklara nätter, bra sydliga vindar och ett genomsnitt på 8,5knop seglar vi med ett glatt humör vidare mot vårat mål! Nu håller vi tummarna att både vädret och vinden håller i sig, hinner tyvärr inte skriva så mycket mer då frälsarkransposten kallar! Talas V!

Passar på att slänga iväg en extra hälsning till farmor Eva och mormor Gunilla!

Over n Out

402, Svensson

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Christer Levihn 14 mars 2014 14:05

    Rekord !!!! Det vore nåt.. Hur ser fronten ut som jagar er. Mycket vind? Från rätt håll ?
    Ser vinden ut att hålla i sig utan fronten ?
    Pappa Levihn

  • Angela Sörensson 14 mars 2014 20:52

    Hej
    Vi här hemma hoppas naturligtvis på "rekord" eftersom vi längar tills ni kommer hem...... Önskar er alla en fortsatt härlig o fin seglats till målet på Azorerna. Mvh Angela

  • Line Flatland 14 mars 2014 23:36

    Hej, och det gäller alla.
    Visserligen är sonen Peterson hemma, men efter hans resa, måste jag bara följa er alla. Grattis i efterskott Nykvist!
    Jag önskar er de bästa vindarna ever, och allt "gött".
    För de från Strömstad, " himske många" husbilar i staden.
    Och från vår, värme och fågelkvitter, är det nu 10 m/S , mer väntas, minusgrader och snö. Nu får väl SMHI " lägga ägg eller"?
    Må väl alla ombord.
    // Line ( Strömstad)

  • Kulles pappa 16 mars 2014 23:21

    Hejsan alla på Gladan nu får ni lägga i en växel till så kanske ni får bästa tiden över Atlanten hoppas ni mår bra och jag längtar xtra mycket att få höra allt ni upplevt ps. Längtar efter jullan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *