Resebrev 180515 Utanför Malmö, nio grader i vattnet.
Idiot. Ja Ylva, då är jag också en idiot för jag har också frusit över tid. I uttrycket låg en andemening som kanske föräldrar känner igen med problemet att få barn eller för all del ungdomar att klä på sig när de ”visa” föräldrarna vet att det är kallt eller kommer att bli kallt men barnen/ungdomarna inte riktigt ”förstår” det alltid. Vi har som du vet en väldigt stor omsorg om våra elever. För militärer ingår det i utbildningen att klä sig rätt när man går på vakt. När vi ser elever som inte är ”rätt” klädda så tar vi rollen som föräldrar och försöker få dem att förstärka klädseln innan det är försent. Självklarheter givetvis kan man tycka, men faktiskt inte för alla i verkligheten.
Det har varit en kall period och trots ”rätt” klädsel räcker det tyvärr inte för att hålla sig varm när man är på sjön i kalla farvatten och motvind. Möjligtvis under tiden vi arbetar hårt fysiskt fungerar det.
Vi vet att många tror och ser framför sig när vi berättar att vi är på väg till Las Palmas, Portugal eller var det nu är att, oj vad skönt och ser framför sig ”paradiset” och så. Självklart är det på många sätt paradis i de länder vi besöker men vi är ju inte där för att ligga på stranden utan bedriva utbildning till sjöss. Just denna vinter har det varit mycket kallt ända sedan vi lämnade Las Palmas i februari för att gå nordvart. Det är fantastiskt att se att eleverna trots denna kyla fungerar och kan bli nöjda med utbildningen trots svåra yttre förhållande.
I uttrycket bara ”lata och idioter fryser” ligger alltså ett försök till utbildning och omsorg med syfte att lära sig att klä sig efter väderlek och inte att någon är en idiot. Hursomhelst är det ett uttryck som inte kommer användas på Falken fler gånger.
Ylva vet detta, men jag skriver detta svar på föregående resebrev för att försöka förhindra att någon tror det pågår någon slags gammeldags eller otillbörligt förhållningssätt ombord, så är icke fallet, verkligen inte, tvärtom!
Våra metoder att ”klara” kylan, är förutom så mycket kläder det går, är att ibland gå ner på minibemanning på däck, varma drycker, låta vakten söka väderlä i Gunrummet (en av mässarna) i nära anslutning till däck, tätare rotation, utkiken på däckshustaket istället för uppe i masten. Så mycket mer har vi inte att erbjuda.
Jag har själv varit ombord i ca: 20 års tid, (-1 grad i vattnet maj -80 när jag själv var elev längs Norrlandskusten.)
Jag tror det ända som skulle kunna knäcka mig, är just kylan. Faktum verkar vara hur mycket man än tar på sig så är det kallt under dessa förhållanden till sjöss.
En stor eloge till Ylva som har gått runt som en ”Michelingubbe” (alltså förstått det här med att klä sig varmt) under stor del av tiden.
Thomas Falk, fartygschef.