Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Säsongens första snöfall

r3

 

Snöpremiär på Uppsala flygplats

Under måndagen v.45 slog kylan till i Uppsala och fälthållningen fick halkbekämpa flygplatsen för första gången denna säsong 2021/2022.

Regnet hade fallit hela helgen och under morgonen på måndagen frös den våta asfalt till ett par millimeter tjockt islager.

Fälthållningsledaren som är på plats först av alla på flygplatsen kontrollerade banstatusen och fattade beslut om att genomföra halkbekämpning i två steg.

  • Det första steget var kemisk halkbekämpning i form av Urea-korn som sakta men säkert löser upp isen till viss del.
  • Det andra steget var därefter mekanisk halkbekämpning genom att sopa bort is-slasket med hjälp av sop- & blåsmaskinerna.

Under förmiddagen var flygplatsen fullt operativ och flygtrafiken kunde fortgå utan påverkan av vädret tackvare fälthållningen.

 

Under tisdagsmorgonen kom nästa utmaning – säsongens första snöfall.

Trots relativt små mängder snö så blir det massa jobb för fälthållningen – vilket består av fälthållningsledare, fältgruppchef samt fälthållare.
De stora ytorna på flygplatsen resulterar i full snöröjning, med snöslungor, plogar och soptåg trots några få millimeter med snö.

Många lärdomar för personalen och nu inväntar fälthållningen på nästa snöfall!

För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *