På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Räddningsbåten

r3

IMG_0097

Den här veckan gick 1a räddningsgrupp i skarpen och på veckans schema stod det test av räddningsbåten och sjösättning i Fyrisån.

Det vi har tillgång till är en enklare roddbåt som vi drar på båttrailer bakom chevan vid behov. Den används ifall en flygmaskin skulle haverera i vattnet.

Anledningen till att vi har en roddbåt är att vi inte har några större vattendrag i närheten av flygplatsen. Skulle flygplanet haverera långt utanför flygplatsen, exempel Mälaren så tar vi hjälp av civil räddningstjänst som har tillgång till motorbåt och dykare.
Andra flygplatser såsom Såtenäs, Luleå eller Arlanda har tillgång till motordriven båt eller vattenskoter för att snabbt kunna undsätta piloter och passagerare tills civil räddningstjänst anländer.

Vi på flygplatsräddningstjänsten i Uppsala har som närmaste vattendrag Fyrisån som går precis utanför landningsbanorna. Den är inte speciellt bred eller djup därför fungerar roddbåt alldeles utmärkt.

IMG_1168

Sjösättningen gick felfritt. Enkla övningar och tester genomfördes för att sedan dra upp båten igen och återvända till Räddningstationen för utvärdering.

_______________

Amanda G
Stf Gruppchef 1:a Räddningsgrupp

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *