På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinchefens sommarbrev den 6 juli 2014

Jimmie Adamsson

Nu är det äntligen sommar och semestertider för de flesta av oss. Flera delar i marinen är emellertid igång eller har beredskap, vilket är precis som det ska med tanke på våra uppgifter. För att få lite perspektiv och kanske komma ner i varv då man är ledig är det ibland bra att fundera på lite av varje om vad vi gjort, vad som hänt, var vi står och var vi är på väg. Det har jag gjort och några utvalda delar tänkte jag här dela med mig till er.

En mycket händelserik vår är tillända där framför allt händelserna i Ukraina på ett avgörande sätt har förändrat läget i Europa. Stora geopolitiska förändringar har skett, händelseutveckling fortgår och det finns inga tecken på en återgång till det som var tidigare. Det är i dagsläget ännu svårt att helt överblicka alla konsekvenser detta kommer att få. Vi ser dock tydliga tecken på ett ökat intresse för Östersjöregionen och NATO har genomfört en kraftig förstärkning i sina östliga medlemsländer. Sverige som den Östersjönation med längst kust har självklart intresse, ansvar och en viktig roll i allt som händer. Försvarsberedningen har den 15 maj lämnat sin rapport, som delvis kommer utgöra underlag för kommande försvarsbeslut. Rapporten pekar på en ökande osäkerhet om den framtida utvecklingen i vårt närområde. Regeringen och oppositionen har båda lämnat löfte om att tillföra ytterligare pengar till försvarsanslaget för att möjliggöra högre beredskap, ökad övningsverksamhet och viss materielförnyelse. Under hösten och våren kommer ett intensivt arbete genomföras för att ta fram underlag till nästa försvarspolitiska inriktningsproposition.

Efter ett planeringsdirektiv från regeringen har Försvarsmakten genomfört en organisationsöversyn. Arbetet som benämns FM Org 18 har haft som utgångspunkt att på sikt minska personalkostnaderna med 500 miljoner kronor. ÖB har lämnat in ett underlag där cirka hälften av besparingarna uppnås (225 miljoner) och vi har fått i uppdrag att föreslå hur vi vill lägga tillbaka vissa initialt förslagna besparingar. Inom marinen har alla delar genomlysts ner på enskilda befattningar. Min inriktning har varit att bibehålla vår operativa förmåga, men också att tillse att vi får en marin som har en långsiktigt balanserad personalförsörjning, bl.a. vill vi öka förmågan att inta högre beredskap och där är logistiken en viktig funktion. Alla befattningar har vägts utifrån kategori, nivå och effekt. Arbetet är nu inne i sitt slutskede, men jag vill understryka att några slutgiltiga beslut ännu inte är fattade.

En för vår del mycket glädjande nyhet är att varvsfrågan är löst och att SAAB kommer in som ägare till Kockums. Detta innebär att marinen får en stabil och kompetent motpart som långsiktigt kommer verka för utveckling av svensk undervattensteknologi. I närtid innebär det att FMV kan gå till beställning av underhåll och halvtidsmodernisering av ytfartyg och ubåtar och beställning av nästa generations ubåt.

Under årets första halvår har det genomförts en hel del chefsbyten vid våra förband i marinen, vilket också glädjande medfört en del befordringsmöjligheter. Vid en sammanfattning från vardagen i marinen, mina förbandsbesök och mina besök i andra länders mariner kan jag konstatera att vi i marinen på det hela taget har förstklassig personal och högteknologisk materiel. Våra fartyg och ubåtar levererar operativ effekt och imponerar på alla besökare. Vi kan med stolthet visa upp en av världens i dagsläget modernaste mariner. Här finns två utmaningar: för att behålla och utvecklas måste vi få öva mer och vi måste rekrytera och behålla en väl utbildad personal. Det är glädjande att konstatera att Försvarsberedningen både vill öka personalen till våra stridsfartyg och samtidigt öka medel för övning och tid till sjöss. Nu kommer Försvarsberedningens förslag att vägas mot tillgänglig ekonomin och inplaneras i det kommande försvarsbeslutet, vilket innebär att vi måste ha tålamod och tro på vad vi kommer att uträtta i framtiden.

Trots löften om ett utökat försvarsanslag råder fortfarande en betydande obalans mellan tillgängliga medel och behovet av nyanskaffning. Försvarsberedningen vill öka antalet ubåtar till fem, vilket är en ökning med en ubåt, men i övrigt ska fokus ligga på att vidmakthålla de fartyg, system och materiel vi har idag. Detta är ett viktigt arbete: Våra vapensystem blir inte fullgoda förrän vi har infört dem, övat oss på dem och underhållit dem några år. Det tar tid att lära sig att utnyttja sina sensorer och vapen till fullo. Vi måste också fortsatta arbeta med att vara omedelbart tillgängliga och kunna hålla en hög beredskap med utpekade fartyg och förband. Den politiska nivån har tydligt markerat en förväntan att vi snabbt ska kunna ingripa när så förväntas. Därför måste vi ständigt utveckla vårt beredskapssystem, vår tillgänglighet och vår förmåga att vara kontinuerligt närvarande där det händer.

Just nu ser vi i den nuvarande planeringen tyvärr ingen utveckling av nästa generations stridsfartyg. Inom högkvarteret arbetar vi hårt med att lyfta fram de marina behoven inom ramen för en balanserad försvarsekonomi. Vi måste hitta nya vägar och våga prova nya idéer att utveckla och att införa nya förmågor. Jag vill dock än en gång poängtera att det viktigaste är att på ett professionellt sätt använda och utveckla den materiel vi redan har. I detta är ett strukturerat arbete och utveckling inom de olika marinstridsområdena samt med våra reglementen och taktiska procedurer mycket viktigt.

Vi är mitt inne i omdaningen av försvarslogistiken. Det är en mycket stor förändring som kommer ta tid att genomföra fullt ut. Många av våra kollegor har lämnat Försvarsmakten och arbetar nu inom andra delar av Försvarslogistiken. Detta är oerhört viktigt och vi arbetar därför i en positiv anda med att få till stånd en logistik som ger oss maximal tillgänglighet till våra stridskrafter. Problem är ju som bekant till för att övervinnas och detta gäller inte minst inom logistikområdet.

Årets övningsverksamhet är på pappret något mindre omfattande än föregående år, men min uppfattning är att den är bättre balanserad mot tillgänglig övningstid. Vi har med gott resultat genomfört fartygs- och kompaniövningar, men även större förbandsövningar. Årets första marinövning genomfördes tillsammans med Finland i Gotska Sjön och gav värdefulla erfarenheter för en stor mängd system och förbandsdelar. Utöver de nationella övningarna har vi deltagit i internationella övningar där vi återigen fått tillfälle att öva såväl stabsarbete som ett flertal funktioner inom ramen för ett större sammansatt förband.

Utöver övningsverksamhet har vi också genomfört ett antal insatser. Det är väl ingen nyhet att vi dygnet runt övervakar vårt sjöterritorium och genomför underrättelseinhämtning i vårt närområde, men vi har också med stor framgång deltagit i skarp sjöminröjning i Oslofjorden och utanför Lettlands kust samt i med ammunitionsröjning av dumpad ammunition i inhemska vatten. Återigen visar sig vår personal och materiel hålla mycket hög klass och mäter man i termer av röjda objekt så vinner vi guld.
Amfibieregementet står under året i beredskap som operativ reserv och utgör en mycket viktig resurs för att trygga våra internationella insatser och snabbt kunna sättas in i den operationsriktning där det finns behov. Delar av förbandet har under året varit insatta, bland annat i Afghanistan. Vi har även ett minröjningsfartyg i beredskap för insats i NRF (Nato Responce Force), vilket under första halvåret axlats av 4.sjöstridsflottiljen och nu av 3.sjöstridsflottiljen.

Jag har nyligen med stor glädje deltagit vid officersexamen vid Militärhögskolan på Karlberg och specialistofficersexamen vid Sjöstridsskolan i Karlskrona. Det känns alltid bra att träffa motiverade, välutbildade och entusiastiska kollegor i marinen. Min ambition är att delta vid så många examens- och befordringstillfälle som möjligt. Alla ni nybefordrade officerare och specialistofficerare är varmt välkomna i marinen. Jag vet att ni gjort ett bra yrkesval och att ni kommer att få ett viktigt, stimulerande och utvecklande jobb i en marin som kommer att användas och som i flera avseenden är i utveckling och förändring. Ni kommer att fylla en viktig funktion i vårt försvar och där ta ansvar och påverka, vara föredömen och leva vår värdegrund, hantera en hel del utmaningar samt uppleva en verksamhet, kamratskap och anda som få andra yrken kan erbjuda. Jag gratulerar er till detta och alla oss andra till att ha fått er som officerskollegor och kamrater i marinen.

Vi kommer efter en välförtjänt sommarledighet så småningom att gå in i och påbörja ”andra halvlek 2014”. Det finns en hel del att se fram emot, som t.ex. den 16 augusti då vi genomför MARINDAGEN i Karlskrona. Detta är ett utmärkt tillfälle att träffa och bekanta sig med vår personal och vår materiel, samt för oss att träffa och samtala med människor som till vardags inte så ofta möter Försvarsmakten, berätta vad vi gör och varför och kanske väcka intresse hos dem som funderar på ett jobb i Försvarsmakten och marinen.

Höstens operativa marina verksamhet och beredskap kommer att vara styrande för oss och påverkas av utvecklingen och verksamheten i vårt närområde. Ganska omgående i höst kommer vi med marinens huvuddelar att delta i den internationella övningen NORTHERN COASTS. I år har Finland planeringsansvaret och vi lämnar stöd tillsammans med andra deltagande länder. Arbetet med SFNTG (Swedish Finish Naval Task Group) kommer även fortsättningsvis att vara högt prioriterat och fortgå under hösten med siktet inställt på nästa års övningar. Förberedelser pågår för att sätta upp ett styrkehögkvarter för EUNAVFOR Operation ATALANTA under slutet på 2014 och början på 2015. Vi gör detta tillsammans med Nederländerna, där de bidrar med ett stabsfartyg och vi med en Force Commander (sjöstyrkechef) och stabspersonal samt några stödfunktioner inklusive personal. Vi hoppas därmed kunna skicka iväg en väl förberedd ME 04 i slutet av året. Parallellt med operativ verksamhet samt utbildnings- och övningsverksamhet fortsätter förändringsarbetet och reformeringen av Försvarsmakten. Vi är alltså mitt uppe i detta arbete och det fortskrider i hög takt, vilket medför en hel del förändringar – förhoppningsvis i positiv riktning. I högkvarteret kommer huvuddelen av arbetet att fokusera på att ta fram ett så bra underlag som möjligt inför det kommande försvarsbeslutet i första kvartalet 2015. Arbetet med en gemensam värdegrund samt roller och relationer kommer att fortsätta på bredden i Försvarsmakten i syfte att förbättra arbetsmiljö, kommunikation, förståelse, arbetssätt, delegeringar, m.m. Det ovan nämnda tillsammans med allt vi just nu inte planerat för eller har kunnat förutse, kommer att medföra en höst full med intressant och viktig verksamhet.

Jag vill avslutningsvis tacka all personal i marinen för ett mycket gott arbete under årets första halvår och hoppas alla tar tillfället till vila och reflektera under sommaren, så att ni kommer tillbaka med nya krafter och idéer inför höstens verksamhet.

En skön sommar tillönskas er alla!

Jan Thörnqvist
Marinchef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

3 kommentarer

  • Mats Holmer 7 juli 2014 13:52

    Bra skrivit Jan Thörnqvist! Du är Marinchef med stort M

  • Henrik Mjoman 8 juli 2014 15:47

    Det var fint faa naagot skrivet efter vaarens haendelser och de positiva foerbaettringar jag hoppas se I en omvaerld I staendig foeraendring men en daer vi aldrig faar tro att gamla problem aer loesta. 20 aar I Lettland naere store grannen har laert med det jag tidigare studerat och praktiserat foer att kanske nu baettre foerstaa. Jag aer glad att det aer krut I Marinchefen! :))

  • Per 18 augusti 2014 13:02

    Kommer flottan någonsin att nå Norrbotten igen för stadsbesök, om nu endast i rekryteringssynpunkt? Eller har den delen av Sverige varken kust eller framtida personal för flottan?

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *