På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sökning efter gamla minor på västkusten

Jimmie Adamsson

HMS     _Ulvön_Bild1

En dryg veckas sökande i brofjorden på västkusten är över. Inga minor från de båda världskrigen hittades, något som i sig är mycket positivt. Värdefull övningstid för besättningarna i det salta vattnet med en ofta stark ström, blev resultatet.

 

Ulvön hann knappt komma in i sitt tilldelade område innan sonaren var på väg ut, förberedelserna för sökningen var redan gjorda. När sonaren är på väg ut vet man att sökningen efter intressanta undervattensekon har startat. Ett intressant eko är något som ser ut som en mina på sonarbilden när det presenteras på skärmarna i stridsledningscentralen. När ett eko dyker upp på sonarbilden klassificeras det enligt olika kriterier, där bland annat höjd och bredd på ekot mäts. Detta för att utvärdera om det är en misstänkt mina, när detta är gjort bestämmer undervattenstridsofficeren om ekot skall identifieras med undervattensfarkosten.

– Under övningens gång har många dykningar med undervattensfarkosten gjorts och både stenar samt annat metallskrot har identifierats. När identifieringen av objekt genomförts sparas informationen för att underlätta för framtida operationer i samma område, säger Björn Fransson som är andre stridsledningsofficer ombord. Vid dyk med farkost i sommartrafiken är det viktigt att hålla utkik så att båtar inte kör över kabeln till farkosten, då finns risk att kabeln skadas eller slits av.

HMS     _Ulvön_Bild2

Inga minor hittades i området

Fartygen har sökt igenom ett betydligt större område än man trodde i förväg. Inga minor har däremot hittats under sökningarna i den gamla mineringen. Örlogskapten Ola Sahlin är chef för 33.minröjningsdivisionen och är den som lett sökningen.

– Efter kriget tog man tydligen upp samtliga minor och deras ankare i detta område. Det känns bra att ha genomsökt en av Sveriges viktigaste importhamnar och veta hur det ser ut på botten.

Efter ombaseringen hem väntar en välförtjänt ledighet för besättningen innan det är dags att kasta loss inför nästa stora äventyr, denna gång blir det internationell övning i Finland, Northern Coasts 2014.

 

Jimmie Adamsson
Tredje sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *