På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Master Chief Petty Officer of the Navy (MCPON) på besök i Marinen

Jan Thörnqvist

 

Master Chief Petty Officer of the Navy (MCPON), Michael D. Stevens ombord på HMS Visby i samtal med sonarofficeren, fanjunkare Jacob Alehammar

Master Chief Petty Officer of the Navy (MCPON), Michael D. Stevens ombord på HMS Visby i samtal med sonarofficeren, fanjunkare Jacob Alehammar

Master Chief Petty Officer of the Navy (MCPON) är den främste företrädaren för alla sjömän och underbefäl i U.S. Navy och arbetar som rådgivare till Chief of Naval Operations (CNO) och Chief of Naval Personnel (CNP). Vid ett besök hos U.S. Navy i Washington DC under 2013 bjöd jag in MCPON, Michael D. Stevens till Sverige och Marinen. Jag ville med MCPON på plats i Sverige få möjlighet att jämföra, diskutera allt ifrån olika personalkategorier, erfarenheter, utmaningar, rekrytering, utbildning, utveckling, ledarskap, förmåner, uniformer, gradbeteckningar till karriärvägar med mera och samtidigt ge MCPON möjlighet att informera sig om den svenska marinen och vårt operationsområde samt ge några av våra specialistofficerare och förbandschefer ur flottan och amfibiekåren möjlighet att träffa och tala med honom.

Igår måndagen den 18 augusti blev min önskan uppfylld då jag äntligen hade nöjet att hälsa MCPON välkommen till Sverige och våra marina förband på på Berga. Med mig under dagen var garnisons- och regementschefen överste Peder Olsson och flottiljchefen kommendör Ewa Skoog Haslum, flottiljförvaltarna Anders Wiberg (SSS) och Magnus Hall (4.sjöstridsflj) samt fanjunkare John Andersson (Amf1). Dagen inleddes med information om marinen samt amfibieregementet och 4.sjöstridsflottiljen samt där efter möte och samtal med specialistofficerare från Amf1 och 4.sjöstridsflj med besök i amfibiebataljonens fordon och båtar i samt ombord på korvetten HMS Visby.

Det blev sammantaget en mycket trevlig och givande dag med många intressanta och öppenhjärtliga diskussioner om ovan nämnda ämnen, vilka genererat en hel del idéer, tankar och intryck både hos mig och övriga deltagare.

”Intressant att se att trots att vi och U.S. Navy har helt olika förutsättningar så kan man se både likheter och olikheter –  och hitta samma utmaningar, som till exempel att kunna rekrytera och behålla sjömän”, sa flottiljförvaltare Anders Wiberg efter samtalen med MCPON.

Efter en fullspäckad dag utan större hänsyn till eventuella jetlag efter den långa resan till Sverige var det en glad, nöjd och ganska trött MCPON, även han full av nya intryck, som jag tackade och tog adjö av vid dagens slut. Här hittar ni ett trettiotal foton som MCPON lagt ut efter sitt besök i Sverige.

Till alla inblandade – Tack så mycket för ert engagemang!

Jan Thörnqvist
Marinchef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *