MI Amiral Jan Thörnqvist och i blått Turkiets Amiral Emin Murat Bilgel.
Sedan år 1990 samlas årligen alla Marinchefer i Europa, vars nationer är NATO- eller EU-medlemmar, till ett möte i maj. Första mötet initierades av UK och då deltog 12 länder. Sen dess har framför allt antalet EU-medlemmar ökat och nu ingår 24 länder i CHENS. NATO, EUMS och US Navy bjuds in som observatörer.
CHENS är ett informellt, oberoende och ickepolitiskt forum som arbetar för att upprätta en samsyn inom det maritima området. Man producerar dokument som kan användas av nationerna i egen organisation, men också publiceras i tidskrifter och distribueras ut till intressenter. Det årliga mötet är ett utmärkt tillfälle för nationernas marinchefer att utbyta erfarenheter och upprätta kontakter i en lättsam, otvungen och kravlös miljö. Under året pågår arbetsgrupper inom ämnesområden som beslutats i konsensus.
På mötet redovisas CHENS arbete under det gångna året och kopplat till ämnet bjuder man in lämpliga gästföreläsare. I år var det bl.a. EU kommissionären Maria Damanaki (GR) från ”Maritime Affairs and Fisheries” och Alan Butterfield (UK) från UN Humanitarian Affairs. Ansvaret för mötet växlas mellan nationerna varje år och avslutas med att ordförandeskapet lämnas över till nästa nations marina chef och beslut tas om vilka ämnen som CHENS ska arbeta med kommande år. Grekland har under året lett CHENS arbete och mötet hölls i Aten. Nu är det UK som tagit över och därmed kommer 2014 års möte vara i England. Sverige var ordförande 2010 och under året efter ledde vi en arbetsgrupp: MSD WG (Maritime Strategies Dialogue) som resulterade i CHENS MOC (Maritime Operational Concept). Alltså ett gemensamt koncept som gav stöd till bl.a. EUMS som nu också skrivit sin egen MOC.
Årets ämnen i korthet var:
Humanitarian Operations
Hur snabbt och vilken form av styrka kan Europa bidra med vid en humanitär marin insats? LL från Libyen gjorde frågan intressant och även händelserna på Haiti. Alla CHENS länder fick möjlighet att svara på vilket bidrag man skulle kunna bistå med vid ett fiktivt scenario. Slutsatsen var att det är fullt möjligt att inom 20 dagar sätta upp ett fullgott TG. Den förmåga som saknas är självförsvar varvid det är en risktagning att sätta in styrkan i ett allt för oroligt område. Som en fortsättning föreslås att man genomför en övning på temat.
Strategic messaging
Vad har marin verksamhet i Europa för gemensamt budskap att sprida till politiker, media, allmänhet o.s.v? Alla är överens om havets stora betydelse för länders positiva utveckling. Huvudbudskapet i arbetsgruppens slutsatser är: ”There is no sustainable economic growth without security at sea. Navies ensure that countries can use the sea to their benefit”.
Personnel – best practice
Hur ska vi lyckas rekrytera rätt personal samt behålla den? Komplext problem p.g.a. olika länders olika organisation och kultur. Det här ämnet vill man studera vidare och en fördjupning och fortsättning följer.
Under kommande år kommer man arbeta med hur vi ska förstärka den maritima förmågan kopplad till landoperationer, vad den strategiska betydelsen av Arktis är för Europas nationer samt hur myndigheters och organisationers samarbete för ”Maritime Security” kan ske.
Major Ebba Mårtensson, POC CHENS