På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

CHENS-möte 9-10 maj 2013

Jimmie Adamsson

MI Amiral Jan Thörnqvist och i blått Turkiets Amiral Emin Murat Bilgel.

MI Amiral Jan Thörnqvist och i blått Turkiets Amiral Emin Murat Bilgel.

Sedan år 1990 samlas årligen alla Marinchefer i Europa, vars nationer är NATO- eller EU-medlemmar, till ett möte i maj. Första mötet initierades av UK och då deltog 12 länder. Sen dess har framför allt antalet EU-medlemmar ökat och nu ingår 24 länder i CHENS. NATO, EUMS och US Navy bjuds in som observatörer.

CHENS är ett informellt, oberoende och ickepolitiskt forum som arbetar för att upprätta en samsyn inom det maritima området. Man producerar dokument som kan användas av nationerna i egen organisation, men också publiceras i tidskrifter och distribueras ut till intressenter. Det årliga mötet är ett utmärkt tillfälle för nationernas marinchefer att utbyta erfarenheter och upprätta kontakter i en lättsam, otvungen och kravlös miljö. Under året pågår arbetsgrupper inom ämnesområden som beslutats i konsensus.

På mötet redovisas CHENS arbete under det gångna året och kopplat till ämnet bjuder man in lämpliga gästföreläsare. I år var det bl.a. EU kommissionären Maria Damanaki (GR) från ”Maritime Affairs and Fisheries” och Alan Butterfield (UK) från UN Humanitarian Affairs. Ansvaret för mötet växlas mellan nationerna varje år och avslutas med att ordförandeskapet lämnas över till nästa nations marina chef och beslut tas om vilka ämnen som CHENS ska arbeta med kommande år. Grekland har under året lett CHENS arbete och mötet hölls i Aten. Nu är det UK som tagit över och därmed kommer 2014 års möte vara i England. Sverige var ordförande 2010 och under året efter ledde vi en arbetsgrupp: MSD WG (Maritime Strategies Dialogue) som resulterade i CHENS MOC (Maritime Operational Concept). Alltså ett gemensamt koncept som gav stöd till bl.a. EUMS som nu också skrivit sin egen MOC.

Årets ämnen i korthet var:

Humanitarian Operations

Hur snabbt och vilken form av styrka kan Europa bidra med vid en humanitär marin insats? LL från Libyen gjorde frågan intressant och även händelserna på Haiti. Alla CHENS länder fick möjlighet att svara på vilket bidrag man skulle kunna bistå med vid ett fiktivt scenario. Slutsatsen var att det är fullt möjligt att inom 20 dagar sätta upp ett fullgott TG. Den förmåga som saknas är självförsvar varvid det är en risktagning att sätta in styrkan i ett allt för oroligt område. Som en fortsättning föreslås att man genomför en övning på temat.

Strategic messaging

Vad har marin verksamhet i Europa för gemensamt budskap att sprida till politiker, media, allmänhet o.s.v? Alla är överens om havets stora betydelse för länders positiva utveckling. Huvudbudskapet  i arbetsgruppens slutsatser är: ”There is no sustainable economic growth without security at sea. Navies ensure that countries can use the sea to their benefit”.

Personnel – best practice

Hur ska vi lyckas rekrytera rätt personal samt behålla den? Komplext problem p.g.a. olika länders olika organisation och kultur. Det här ämnet vill man studera vidare och en fördjupning och fortsättning följer.

Under kommande år kommer man arbeta med hur vi ska förstärka den maritima förmågan kopplad till landoperationer, vad den strategiska betydelsen av Arktis är för Europas nationer samt hur myndigheters och organisationers samarbete för ”Maritime Security” kan ske.

Major Ebba Mårtensson, POC CHENS

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *