För en vecka sedan påbörjades årets röjdykarutbildning. Totalt har 18 personer gått igenom nålsögat med fysiska, psykiska och medicinska tester och fått möjligheten att påbörjar utbildningen. Tolv elever är värnpliktiga som precis avslutat sin grundläggande utbildning tillsammans med Amfibieregementet. Övriga sex är redan anställda sjömän och soldater.
Den första delen av utbildningen är känd för att vara fysiskt utmanande.
— Jag har faktiskt inte tänkt längre än att jag ska göra mitt bästa de här första nio veckorna. Jag ska ta ut 100 procent av min kapacitet och ge max, säger Fabian Banke, värnpliktigt röjdykarelev.
Den hårda fysen, som ofta genomförs i vattenövningshallens simbassäng, har fler syften än att bara gallra bort de med minst motivation.
— Det handlar om att få upp vattenvanan och att skjuta på gränsen för när panikkänslan kommer. Genom att öva under kontrollerade former lär sig eleverna att de kan hålla andan längre än de tror och blir vana att hantera stressade situationer i vattnet, det är rent säkerhetsmässigt inför att de börjar dyka, säger kurschefen Emil.
Röjdykareleverna lägger noggrant upp sina fenor, handdukar och vattenflaskor på linje. Men instruktörerna är inte nöjda och eleverna får en minut på sig att rätta till felen.
— Vi jobbar med tänd och spräng, hanterar känslig ammunition och dyker, allt det innehåller risker. Om man inte kan hålla koll på en handduk är man kanske inte lämplig att vara röjdykare. Dessutom är många andra beroende av att vi gör vårt jobb så att de kan göra sitt, vi måste vara snabba och inte glömma saker, säger Emil.
Eleverna har inte bara viljan att genomföra en av Försvarsmaktens tuffaste utbildningar gemensamt, de uppmärksamme har antagligen noterat att de även har samma frisyr.
— Att de rakar av sig håret är av hygieniska och praktiska skäl eftersom de badar så mycket. Det är ett sätt att hålla dem friska. Och så är det en tradition som vi värnar mycket om, men det är frivilligt att raka av håret, även om alla gör det, säger Emil.
Efter årsskiftet börjar nästa del i utbildningen i Karlskrona, där ska eleverna lära sig dyka. Slutligen knyts säcken ihop under den sista delen i Skredsvik. Fabian erkänner att han absolut kan tänka sig att jobba som röjdykare om han väl klarar hela utbildningen.
— Jag visste inte vad röjdyk var innan jag mönstrade men handläggaren tipsade mig när jag sa att jag vill ha en utmaning. Jag tränade mycket inför den kompletterade prövningen och efter att jag gjort den var jag 100 procent säker att jag ville det här. Det vekar vara ett intressant jobb. Det är få personer som gör stor nytta, säger Fabian Banke.
Text & Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten