Under oktober månad är fler än hälften av dygnets alla timmar förklädda i mörker. I snabb takt har träden bytt skepnad och löven fallit till marken. Den blåa himlen och solens värmande strålar är nu som bortglömda. Istället syns i vattenpölarna på den leriga marken allt oftare reflektionen av tunga ogenomträngligt mörka moln. I kombination med starka höstvindar som sätter det lövtäckta landskapet i gungning blir livet i fält under senhösten allt annat än glamoröst. Speciellt om man inte heller fått sova på flera dygn.
Foto: Victor Persson/Försvarsmakten
– Hösten innebär kall väderlek, vilket kan vara behagligt vid marsch, men vätan gör packningen tyngre och känslan av att aldrig vara riktigt torr är påfrestande. Under hösten är dessutom mörkret mer påtagligt. Mörkret bidrar till såväl fysiska som mentala utmaningar när stridsvärdet är lågt, säger Major Bergh, övningsledare vid årets upplaga av övning amfibie.
Övning amfibie är en omfattande utbildningskontroll som syftar till att pröva och utveckla amfibiesoldatens vilja, disciplin och självkontroll, samt kunskaper och färdigheter såväl enskilt som i grupp. Med packningar som stundtals kunnat väga upp emot 50 kg har deltagarna, som i år bestod av anställd personal från både Stockholm och Göteborg, utifrån ett scenario som beskriver en eskalerande situation i östersjöregionen hela tiden utmanats i att tillsammans på grupp- och plutonsnivå lösa uppgifter dygnet runt. Övningen är också ett av momenten som behöver övervinnas för att tilldelas utbildningstecknet Thorleif.
Foto: Victor Persson/Försvarsmakten
– Det jobbigaste under övningen är att behålla självdisciplinen under svåra förhållanden och att hela tiden jobba för att bibehålla stridsvärdet. Att inte fuska med grundläggande soldatkunskaper såsom marschrutiner och att byta strumpor. Övningsledningen sätter ett stort värde på att soldaterna tar hand om varandra och hjälper kamrater i syfte att alla ska komma i mål, fortsätter Major Bergh som är nöjd med övningens resultat.
– Årets övning har gått mycket bra. Vädret har varit skiftande och i stunder bidragit till övningens svårighetsgrad, avslutar Major Bergh.
Nu väntar välförtjänt vila och återhämtning för soldaterna som under fyra dygn marscherat längre än vad de trodde var möjligt och tillsammans använt mer än 140 meter skavsårstejp.
Foto: Victor Persson/Försvarsmakten
Foto: Victor Persson/Försvarsmakten
Foto: Victor Persson/Försvarsmakten