Under Swenex 20 genomför en del av marinen en sjöfartsskyddsoperation på västkusten. Styrkan består av enheter och personal från Fjärde sjöstridsflottiljen, Tredje sjöstridsflottiljen och Amfibieregementet i Göteborg. Tillsammans bildar de en ”Task Group” som gemensamt kan verka mot fiendens olika typer av hot. Alla har en viktig roll i verksamheten, även de som inte är tungt beväpnade. Stödfartyget HMS Trossö ser bland annat till så att frusna och hungriga amfibiesoldater får varm mat i magen.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Byssan på HMS Trossö liknar ett restaurangkök. Utöver de 90 portionerna till soldaterna i fält utspisar kockarna fartygets besättning med fyra mål om dagen. Besättningen jobbar skift och verksamheten fortsätter oavsett tid på dygnet, så även behovet av mat.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Köksmästaren har förberett allt in i minsta detalj så att uppläggningen går så snabbt som möjligt och maten behåller rätt temperatur och inte kallnar innan den läggs ner i iso-kärl för transport. På dagens meny står det långkokt köttgryta med ris. Någon frågar hur mycket det ska vara i varje låda. ”Fyll upp hela vägen, det är hungriga marinsoldater som ska ha det”, svarar kocken.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Många ville hjälpa till och de 90 lådorna var snabbt fyllda. På varje lock sitter en chokladkaka fasttejpad. ”Trossös motto är service, vi försöker alltid göra det lilla extra”, säger förnödenhetsofficeren Therese.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Alla som gjort värnplikt känner igen ett iso-kärl. Det är såhär Försvarsmakten håller maten varm ute i fält, om man nu inte tvingas äta frystorkad mat i grönpåse. Lyckligtvis finns HMS Trossö med i övningen och dagens köttgryta är förhoppningsvis mer uppskattad än den beryktade grönpåsen.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
En lätt trossbåt från Amfibieregementet i Göteborg gör sig redo att hämta maten för vidare transport ut på öarna där soldaterna befinner sig.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Trossbåten förtöjer på det större underhållsfartyget så att besättningen i lugn och ro kan lasta på och av förnödenheter. På HMS Trossö står sjukvårdsofficeren och förnödenhetsofficeren redo att hjälpa till med vad som kan tänkas behövas.
– Vi brukar alltid möta alla som kommer in, det finns alltid någonting extra som de behöver, säger Emma som är utbildad sjuksköterska och tjänstgör på HMS Trossö. Och mycket riktigt får hon snart springa iväg till sjukhytten för att hämta lite Alvedon.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Utöver varm mat passar Trossö på att leverera dricka, lite sötsaker och hjälpa till med reservdelar och bränsle.
– Det här är helt fantastiskt, säger båtchefen som tar emot ett paket ballerinakakor som försiktigt ställs in i lastutrymmet.
Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Trots att vi övar tillsammans så blir perspektivet ganska litet under en övning, du är i din egen lilla bubbla och löser dina uppgifter. Att komma i kontakt med andra kollegor är alltid spännande och erfarenhetsutbyte blir en stämningshöjare i vardagen. I rådande tider sker detta givetvis på ett lämpligt avstånd och ingen går ombord på andra fartyg.
Med fulla tankar och hopp om förhöjt stridsvärde för sina soldater kan trossbåten kasta loss och återgå till sitt förband.
Text: Melina Westerberg