På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Viktiga lärdomar inför SWENEX 20

Jimmie Adamsson

Under veckan har delar ur 2. Amfibiebataljonen tillsammans med enheter ur 42. Minröjningsdivisionen tillhörande Fjärde sjöstridsflottiljen övat närskydd och försvarsstrid i Stockholms skärgård. Syftet har varit att inför den marina övningen SWENEX 20 lära sig mer om och av varandra för att i sin tur bättre kunna öva på att försvara Sveriges kust- och skärgårdsområden tillsammans.

 

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

För att minska risken för smittspridning genomfördes samverkan mellan chefer från respektive förband och enhet ombord på HMS Koster inför dagens övningsmoment på däck i den strålande vårsolen.

 

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

42:a minröjningsdivisionen är en del av Fjärde sjöstridsflottiljen som har till uppgift att söka efter explosiva föremål under vattenytan och oskadliggöra dem. För att lösa sina uppgifter använder man sig bland annat av sonarer, undervattensfarkoster och röjdykare.

 

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Tack vare Amfibieförbandens goda rörlighet och förmåga att med olika vapensystem verka från både hav och land kan man med relativt små enheter ta och försvara ett stort område i syfte att skydda de större fartygen som bland kobbar, skär och smala passager i skärgården är mer exponerade för en potentiell fiende i samband med sökinsatser.

 

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Under dagen växlade Amfibiebataljonens stridsbåtar mellan att utgöra närskydd och spela en fiktiv fiende som med hög fart från olika vinklar angrepp fartygen i syfte att också låta besättningarna träna och utveckla sitt eget närskydd.

 

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Övningarna gav många viktiga lärdomar inför kommande marinövning SWENEX 20 där tanken är att liknande moment ska övas i större skala och med fler enheter. Genom veckans övningar kunde man skapa en värdefull grund utifrån vilken ett vidare och mer fördjupat samarbete nu kan utvecklas vidare.

 

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Vid närskydd bemannar fartygen vapenstationer på däck för att bättre kunna upptäcka och bekämpa mål på nära håll.

 

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Skärgårdsmiljön utgör ett bra skydd där marinens fartyg och mindre båtar blir svåra att upptäcka på radar.

 

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Minjakterna från Fjärde sjöstridsflottiljen utmanades ordentligt i att försvara sig själva och samtidigt lösa sin huvuduppgift att röja minor.

 

Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Med mer än 200 mil kust som sträcker sig hela vägen från Haparanda i norr till Strömstad i väst utgör stridsbåten ett av Försvarsmaktens och amfibieförbandens viktigaste verktyg i försvaret av Sveriges olika skärgårdsområden. Tack vare dess förmåga att på kort tid kunna förflytta både personal, utrustning och vapensystem över större ytor kan amfibieförbanden snabbt omgrupperas till nya platser, vart helst i Sverige, där de för stunden behövs som allra mest.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *