Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ny ubåtssimulator levererad

michaelalinge

Personal från FMV och Försvarsmakten deltog vid ceremonin för överlämning av Gotlands-simulatorn som genomfördes på taket till simulatorhuset, af Chapman.
Foto: Olle Kolb/Försvarsmakten

Inom ramen för projekt ‘Halvtidsmodifiering Gotland’ levererade FMV i mitten av december en kompletterande ubåtssimulator (Land Based Training Site, LBTS) till Försvarsmakten, Sjöstridsskolan i Karlskrona. Den nya anläggningen är i det mesta identisk med lednings- och sensorsystemen ombord på de uppgraderade Gotlandsubåtarna efter genomförd halvtidsmodifiering, HTM. Den nya HTM-simulatorn är uppbyggd parallellt med den befintliga som har ursprunglig typ Gotland-konfiguration. Båda ubåtskonfigurationerna kan från och med nu övas på SSS, oberoende av varandra.

Anläggningen består främst av en spelmotor och en sonar-simulator samt ”skarpa” delsystem som är identiska med de som finns inom ledningssystemet ombord på HTM-ubåtarna. Huvudsakliga delsystem är Combat Management System CMS, sonarsystem, navigationssystem, torpedinterface samt optroniksystemet. Det sistnämnda ersätter periskopet efter HTM. En optronik-sensor finns nu monterad på taket till simulatorhuset af Chapman, så att skarp utbildning kan genomföras med systemet. För att träna i en verklighetstrogen miljö används konsoler som är likvärdiga med de som finns ombord.

LBTS-uppgraderingen kommer även till del att kunna stödja införandet av nästa generations ubåt A26, då många av delsystemen har stora likheter. Förutom besättningsträning så kan anläggningen utnyttjas som referens- och testanläggning vid till exempel felsökning samt inför framtida uppgraderingar av ombordsystemen. Möjlighet finns även att nyttja anläggningens delar som reservdelar/utbytesenheter, om behov skulle uppstå.

Kk Olle Kolb
SSS, UtvE PTKM

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *