På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ny ubåtssimulator levererad

Michaela Linge

Personal från FMV och Försvarsmakten deltog vid ceremonin för överlämning av Gotlands-simulatorn som genomfördes på taket till simulatorhuset, af Chapman.
Foto: Olle Kolb/Försvarsmakten

Inom ramen för projekt ‘Halvtidsmodifiering Gotland’ levererade FMV i mitten av december en kompletterande ubåtssimulator (Land Based Training Site, LBTS) till Försvarsmakten, Sjöstridsskolan i Karlskrona. Den nya anläggningen är i det mesta identisk med lednings- och sensorsystemen ombord på de uppgraderade Gotlandsubåtarna efter genomförd halvtidsmodifiering, HTM. Den nya HTM-simulatorn är uppbyggd parallellt med den befintliga som har ursprunglig typ Gotland-konfiguration. Båda ubåtskonfigurationerna kan från och med nu övas på SSS, oberoende av varandra.

Anläggningen består främst av en spelmotor och en sonar-simulator samt ”skarpa” delsystem som är identiska med de som finns inom ledningssystemet ombord på HTM-ubåtarna. Huvudsakliga delsystem är Combat Management System CMS, sonarsystem, navigationssystem, torpedinterface samt optroniksystemet. Det sistnämnda ersätter periskopet efter HTM. En optronik-sensor finns nu monterad på taket till simulatorhuset af Chapman, så att skarp utbildning kan genomföras med systemet. För att träna i en verklighetstrogen miljö används konsoler som är likvärdiga med de som finns ombord.

LBTS-uppgraderingen kommer även till del att kunna stödja införandet av nästa generations ubåt A26, då många av delsystemen har stora likheter. Förutom besättningsträning så kan anläggningen utnyttjas som referens- och testanläggning vid till exempel felsökning samt inför framtida uppgraderingar av ombordsystemen. Möjlighet finns även att nyttja anläggningens delar som reservdelar/utbytesenheter, om behov skulle uppstå.

Kk Olle Kolb
SSS, UtvE PTKM

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *