På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svensk marinofficer tilldelades estniska flottans medalj

kristinaswaan

Gunnar Möller har drivit ett mycket viktigt arbete som omfattar alla länder kring Östersjön. Foto: Marinen

En stolt marinchef deltog vid medaljeringen. Foto:Marinen

I samband med firandet av Estland 100 år tilldelades örlogskapten Gunnar Möller estniska flottans medalj, ”Decoration of the Estonian Navy II Class”. Utmärkelsen fick Gunnar för sitt arbete med att kartlägga mineringar och oexploderad ammunition i farvatten kring Estland.

– Under 2003 började jag forska och ta del av historiska källor som beskrev minläget och situationen kring oexploderad ammunition i Östersjön. Utifrån det skapades en kartläggning att förutsättningslöst försöka skapa en bild över Östersjön. I och med arbetet upptäckte vi att det fanns problem kring hela Östersjön och situationen med oexploderad ammunition i Estland och Finlands farvatten var särskilt omfattande. Det fanns ett stort behov av att göra något åt situationen som berör alla Östersjönationer. Arbetet ledde så småningom till ett multinationellt samarbete, Baltic Ordnance Saftey Board, BOSB, berättade Gunnar

Gemensamt ansvar för miljön i Östersjön

I BOSB, deltar förutom Sverige, Estland, Lettland, Litauen, Finland, Danmark, Tyskland och Polen. Samarbetet syftar till att utbyta information om minläget för att bättre identifiera behovet av i vilka områden minoperationsinsatser ska genomföras. Samarbetet är också ett forum för att genomföra gemensamma övningar för att utveckla förmågan att genomföra minröjningsoperationer.

Marinchefen konteramiral Jens Nykvist var självklart med vid Estlands firande och vid utmärkelsen.

– Gunnar Möller har varit mycket drivande i arbetet med att kartlägga minläget i Östersjön. Hans arbete har lett till ett väl utvecklat marint samarbete mellan Östersjönationer inom minröjningsfunktionen. Tillsammans har ett flertal framgångsrika minröjningsoperationer genomförts som har förbättrat miljön, minskat risk för skador/dödsfall orsakat av gamla minor och oexploderad ammunition samt självklart möjliggjort en ökad rörelsefrihet i Östersjön framförallt utanför Estlands kust och farvatten. Jag vill gratulera Gunnar till en mycket välförtjänt utmärkelse, sa Jens Nykvist.

Gunnar Möller är chef för Maritime warfare Data Center MWDC, han fick besked för drygt två veckor sedan om utmärkelsen.

– Det var självklart kul att bli uppmärksammad för arbetet, sa Gunnar

Mj Kristina Swaan, Marinen

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Mats Hörström 23 november 2018 12:54

    Grattis Gunnar, mycket välförtjänt!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *