På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinen 496 år – nedräkningen har börjat

Jimmie Adamsson

Marinen har i dag väl utvecklade förmågor. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

En fungerande sjöfart är extremt viktig för ett fungerande samhälle. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Enheter ur den svenska marinen har under 2000-talet jagat pirater i Adenviken, patrullerat längs Libanons kust för att förhindra vapensmuggling. Utöver det har marinen deltagit eller lett ett flertal insatser runt om i världen, men framförallt har marinen hävdat och skyddat Sveriges territoriella integritet och svenska intressen i snart femhundra år.

Få hade nog föreställt sig svenska örlogsfartyg och stridsbåtar i medelhavet eller i Adenviken med amfibiesoldater och sjömän bekämpandes pirater. Faktum är att det inte på något sätt var första gången som svenska marinen bekämpade pirater i andra farvatten. Havet har alltid varit en central del för Sverige och redan under 1600-talet hade landet utvecklats till ett sjörike med en stark flotta. En ständigt närvarande flotta som inte minst utgjorde en viktig del i kampen mot Ryssland under 1700-talet.

Havet som kommunikationsled

Redan för femhundra år sedan användes havet som kommunikationsled och längs kusterna utvecklades viktiga handelsplatser. Utvecklingen av handeln har aldrig avstannat, tvärtom, i dag sker drygt 80-90 procent av all import och export via sjövägarna. Bara i Östersjön är ca 2500 fartyg konstant i rörelse. Utan fungerande sjötrafik stannar inte bara Sverige utan även stora delar av världen. Det är av största vikt att vi har förmågan att skydda sjöfarten. Detta såg redan våra förfäder och utvecklade därför en stark flotta och sedermera en stark marin.

Den 7 juni 1522 ankrade Gustav Vasa upp ett tiotal örlogsfartyg vid Slätbaken utanför Söderköping. Fartygen var starten på en tilltänkt flotta som skulle närvara och skydda svenska intressen. Nu, 496 år senare, har denna inledande flotta utvecklats till en modern marin. En ständigt närvarande marin med förmågan att enskilt eller tillsammans med andra, skapa stabilitet, säkerhet och inte minst hävda och skydda Sveriges territoriella integritet.

Vi har påbörjat nedräkningen till firandet av marinen 500 år och vi hoppas att våra arvingar en dag ska ha möjligheten att se tillbaka till deras historia, vår nutid.

 

Jens Nykvist, Marinchef

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Oberon 7 juni 2018 13:42

    Noterar att avseende flottans numerär har det hänt rätt lite på 496 år...

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *