Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Bråda dagar för Försvarsmaktens Kommunikationscentral (FMKC)

Jimmie Adamsson

Sedan flera veckor har det varit fullt upp på Försvarsmaktens Kommunikationscentral för Rakel (FMKC). FMKC är en del i Marinens Radio (MaRa). Det är många användare som behöver stöd i olika former inför och under övningarna Northern Coasts-17 och Aurora-17. Till detta kommer allt ”det vanliga” stödet till Försvarsmaktens insatsverksamhet. Det handlar om allt från att Rakelmobiler skall aktiveras i nätet till att användarna skall kunna samverka över förbandsgränser, men även med andra användarorganisationer (t ex andra myndigheter).

Hela tiden så framkommer kunskaper för att utveckla hur systemet kan användas vid samverkan med andra myndigheter, det är olika saker, som att nya sk länktalgrupper behöver skapas, till att kontaktboken behöver kompletteras med någon lednings-/kommunikationscentral.

För närvarande så är det främst sammankopplingar mellan talgrupper som är aktuella. Det gäller att verkligen ha tillgång till informationen om vilka talgrupper som kanske redan är upptagna, och då kunna hänvisa till andra talgrupper. Men även att ha en frekvent kontakt med andra myndigheter, till exempel Polismyndigheten och Kustbevakningen, om förändringar i redan planlagda sammankopplingar, som till exempel tidigarelägga en planerad sammankoppling, eller förlänga giltighetstiden på en sådan.

Det inkommer även ett stort antal frågor till FMKC om funktioner i Rakel, till exempel Dynamisk tilldelning av talgrupper (det innebär att man tilldelar en Rakelmobil talrättigheter i en talgrupp som den inte redan har inprogrammerad), och vilka för-/nackdelar som detta innebär.

Det kommer under de kommande veckorna vara många samtidiga användare i Rakelnätet på geografiskt avgränsade platser, detta är en utmaning för de sambandsansvariga ute på fältet att sambandsplanera inför. Det kommer att vara en bra erfarenhet att ta med sig från övningarna in i den skarpa verksamheten, som inte stannar av bara för att det är övningar.

Marinens Radio bemannar kommunikationscentralen FMKC  dygnet runt, året om och är alltid reda att hjälpa till.

Kenneth Bergström, Försvarsmaktens Kommunikationscentral för Rakel.

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *