På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utökat samarbete med US Navy inom undervattensstridsområdet

rebeccalandberg

Personal från US Navys undervattenstridsområde har inlett ett samarbete med personal från MWDC (Maritime Warfare Data Center) på Fjärde sjöstridsflottiljen. Foto: Patrik Nejdbring/Försvarsmakten

MWDC (Maritime Warfare Data Center) är marinens främre stöd för geografisk informationstjänst. Enheten är en maringemensam resurs och är organiserad under Fjärde sjöstridsflottiljen och belägen på Berga, Haninge garnison.

Efter semestern genomfördes ett första möte mellan personalen på MWDC och representanter från US Naval Oceanographic Office MIW Department, US Naval Oceanography Mine Warfare Center samt US Naval Surface and Mine Warfighting Development Center. Syftet med besöket var att starta upp ett samarbete mellan ovan nämnda organisationer och svenska MWDC. Detta möte är en följd av de politiska överenskommelserna om utökat samarbete mellan USA och Sverige.

Mer konkret syftade mötet till att lära känna varandra och respektive nations förmågor inom undervattensstrid. Det fördes diskussioner kring framtida gemensamma övningar och samarbeten. Organisationsbenämningarna ovan skvallrar mycket riktigt om den stora skillnaden i resurser mellan våra nationer. Detta faktum var slående under de olika presentationer som genomfördes men lika slående var det faktum att vi är specialister på vår unika undervattensmiljö. De amerikanska resurserna på området har större delen av världen som operationsområde och undervattensstrid är en verksamhet som kräver god ”lokalkännedom” gällande förhållanden under havsytan.

Stora delar av Sveriges marina närområde består av geologiskt, oceanografiskt, och hydroakustiskt extremt svåra förhållanden för den som söker efter såväl föremål på botten som rörliga farkoster i vattenvolymen. På grund av detta är det av särskild vikt att taktiska beslutsfattare och sonaroperatörer har tillgång till högkvalitativ information om förhållandena under ytan där de opererar för stunden. Det är denna information som MWDC tillhandahåller och därmed bidrar till att effektivisera den svenska Marinen inom undervattensstrid. Särskilt intresse riktades även mot den metod vi utvecklat för att mäta våra systems detektionsförmåga, SPYTE (Sonar PY-curve Test).

Sammantaget så finns ett intresse för vår mångåriga erfarenhet inom undervattensstrid i vår hemmiljö, den hemmiljö som tenderar att i allt större utsträckning utgöra skådeplats för världspolitiska maktdemonstrationer.

 

Kn Patrik Nejdbring, MWDC

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *