Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Samarbete ökar uthålligheten till sjöss

Jimmie Adamsson

För att spara tid används stödfartyg som stöd till mindre enheter till sjöss. Dessa fartyg har alltid mer eller mindre skarp tjänst och förser mindre fartyg i styrkan med bränsle, tömning av tankar eller reservdelar. Idag är det dock torrövning inför kommande RAS senare i veckan.

RAS står för replanishment at sea och är ett sätt för fartygen att med hjälp av större enheter bunkra förnödenheter till sjöss. Detta sparar både tid och ökar uthålligheten för styrkan då små fartyg med mindre tankar får möjlighet till bunker.

Louhi är er ett finskt stödfartyg och ingår i den svensk-finska marina styrkan under Northern Coasts. Här övas RAS

 

Två vaktchefer passar på att byta några ord i samband med förtöjningen.

 

Navigationsofficeren (NO) Emelie Olsson styr HMS Vinga från bryggvingen när hon lägger till långsides finska Louhi. Minjakter som HMS Vinga är lättmanövrerade tack vare Voith Schneiderpropellrarna och kan förflyttas i sidled eller hovra på en och samma punkt utan att driva.

 

En finländsk sjöman är redo att assistera HMS Vinga.

Förtöjningsstationerna redo på båda fartygen i väntan på order om losskastning.

Text och bild: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *