På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Snart inleds marinövningen Northen Coasts (NOCO)

Jimmie Adamsson

Mycket verksamhet kommer att vara i och kring mellersta och södra Östersjön. Foto: Kristina Swaan/Okänd

 

 

 

 

 

Nu är det bara timmar kvar tills den multinationella marinövningen Northen Coasts 2017, (NOCO 17) inleds. NOCO är en återkommande marin övning med syfte att i en större multinationell styrkesammansättning träna och utveckla förmågan att genomföra integrerade marina operationer som ökar förmågan att gemensamt skapa stabilitet och säkerhet. I tider med ett alltmer försämrat omvärldsläge är det nödvändigt att nationer samövar för att gemensamt stävja en negativ utveckling.

Drygt 5o fartyg, flertalet fordon och cirka 5000 soldater och sjömän från 16 olika nationer samt NATO förband, deltar i övningen som inleds i Kralskrona med en hamnfas för att sedan fortsätta längs kuster och ute till havs i områden kring södra och mellersta Östersjön.

Tyskland har lett NOCO sedan starten 2007, men ansvaret för att planera, genomföra och stå som värd för övningen varier mellan de deltagande nationerna, i år är Sverige ansvarigt.

Förutom att samöva i en multinationell kontext kommer stort fokus vara på att öva den

Den svensk-finska marina stridsgruppen (Swedish-Finnish Naval Task Group, SFNTG), där målsättningen är att valideras för att ha en gemensam förmåga att tillsammans kunna genomföra bland annat sjöövervakningsuppgifter och skydd av sjöfart. Samarbetet mellan våra två nordiska länder har pågått sedan slutet på 1990-talet och har utvecklats enormt sedan starten. Parallellt med NOCO deltar också marinen i Försvarsmaktsövningen AURORA.

 

NOCO genomförs under perioden 8-21 september, följ övningen på;

www.forsvarsmakten.se/noco17

Facebook: Northen Coasts 17,@noco17

Instagram, twitter: #noco17

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *