På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök i operationsområdet

Jimmie Adamsson

I samtal med FC ITS Carabiniere

I samtal med FC ITS Carabiniere

Jonas Wikström är ställföreträdande chef för Operation Atalanta. Han berättar på bloggen om sitt arbete.

Förra veckan genomförde jag en sexdagars rundresa i östra Afrika. Syftet var att besöka våra enheter på plats i Djibouti, Mogadishu, Nairobi och Dar es Salam; men också att diskutera med våra samarbetspartners i området.

Även om operationen präglas av vår verksamhet till sjöss, har vi ett nätverk av stödjande enheter i land. I Djibouti finns förutom Atalantas spanska flygdetachement och gemensamma stödenhet också ett antal nationella stödenheter. Utöver dessa har vi samverkansofficerare i bland annat Mogadishu, Bahrein, Seychellerna och Nairobi.

Operation Atalanta är i högsta grad beroende av ett väl fungerande samarbete med andra organisationer och aktörer, bland annat andra stater i regionen. Därför mötte jag cheferna för Marinen och Kustbevakningen i Djibouti, men även chefen för de franska styrkorna i landet.

Under resan fick jag möjlighet att träffa ett antal svenskar, bland annat de svenska ambassörerna i Somalia och Tanzania. I Mogadishu fick jag en pratstund med några ur den svenska kontingenten i EU Training Mission (EUTM) Somalia. De gör ett fantastiskt jobb i en mycket svår miljö.

De primära uppgifterna för Operation Atalanta är att motverka piratverksamhet och skydda civil sjöfart i Adenviken och Indiska oceanen, men vi har också sekundära stödjande uppgifter kopplat till förmågeuppbyggnad. Vi har ett antal samarbetspartners, bland annat EUCAP Nestor, EUTM Somalia, United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) och Food and Agriculture Organization of the United Nations (UN FAO). Under min rundresa genomfördes möten med dessa organisationer, för diskutera hur vi kan skapa en bättre koordinering och planering av vår verkksamhet. Vi stödjer huvudsakligen genom utbildning och träning ombord på våra fartyg till sjöss. Där har EUNAVFOR har en betydelsefull roll.

Men EUNAVFOR kan göra mer än att stödja med förmågeuppbyggnad. Närvaron av av våra fartyg och interaktionen med dignitärer på olika nivåer, så kallad Key Leader Engagement (KLE), är ett bra exempel på ”Defence Diplomacy”. Våra fartyg kan där utgöra stöd för de olika EU-delegationerna i området.

Den stora umaningen idag och i framtiden handlar mycket om att få ihop de förmågeuppbyggande initiativ och insatser som görs i och utanför Somalia. Med så många inblandade aktörer är en väl fungerande koordination en förutsättning för att vi skall uppnå önskad effekt. Där finns det utvecklingspotential. Slutmålet för våra gemensamma insatser måste vara att det finns ett fungerande system som kan tillgodose maritim säkerhet i vattnen utanför Somalia; såväl på lokal, federal och central nivå i Somalia som regionalt i området. Men det är en lång, lång väg dit.

Besök gärna http://eunavfor.eu/ för att följa insatsen närmare.

Jonas Wikström

Deputy Operation Commander

EUNAVFOR Somalia

Operation Atalanta

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *