På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samövning med räddningshelikopter och besök ombord

Jimmie Adamsson

IMG_0657

Korvetten av Visbyklass HMS Härnösand från Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona genomför under årets sista vecka havsövervakning, bland annat på västkusten.

Parallellt med denna uppgift genomförs övningar av olika slag för att träna fartygets egen besättning. Idag genomfördes en mycket nyttig samövning med Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 004. Då fartyget opererar långt ute till havs kan en helikopter vara den bästa lösningen för att snabbt transportera in en skadad eller sjuk besättningsmedlem till land. Detta måste övas om olyckan skulle vara framme.

 

I en vindstyrka på 20 meter per sekund och en våghöjd på 2,5 meter möttes fartyget upp av helikoptern utanför Brofjorden, strax utanför Smögen. Efter att samband etablerats på VHF-radio vinschades helikopterns ytbärgare ner till fartygets akterdäck. Därefter genomfördes tre vinschningsmoment där glada besättningsmedlemmar fick nöjet att vinschas upp till helikoptern och tillbaka till fartygets svagt gungande däck.

Efter att övningen med helikoptern avslutats löpte fartyget inomskärs för förtöjning, en liten stud, vid Gullmarskajen i Lysekil. Här genomförde cirka 40 stycken medlemmar ur flottans män ett mycket uppskattat besök av såväl besättning som besökare. Förutom rundvandring i fartyget gav fartygschefen och sekonden en presentation över marinens organisation och uppgifter samt en beskrivning av korvett typ Visbys förmågor.

HMS Härnösand fortsätter nu uppgiften att övervaka vattnen som omger Sverige.  IMG_0658 IMG_0656

IMG_0660

IMG_0659

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • gladanyheter.vimedbarn.se 3 april 2021 12:36

    Nice

    Varma hälsningar
    EG

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *