Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Eskortövning och nyårshälsning.

Jimmie Adamsson

1IMG_0667

Under nyårsafton genomförde korvetten HMS Härnösand från Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona eskortering av passagerarfärjan Stena Jutlandica vars rutt går mellan Göteborg och Fredrikshamn i Danmark. Detta gjordes som en övning syftandes till skydd av Sveriges sjöfart. Just denna uppgift övades även under den större övningen SWENEX tidigare i höstas.

 

På morgonen kastade fartygen loss samtidigt och HMS Härnösand eskorterade färjan ut genom Göteborgs hamninlopp i vackert nyårsväder. Under eftermiddagen möttes fartygen upp på nytt då Stena Jutlandica var på väg tillbaka från Fredrikshamn. I tät formering med ca 200 meters mellanrum gick eskorten tryggt från angöringen av Göteborgs skärgård via fyren Trubaduren via Böttöleden in till Stenas Danmarksterminal vid Masthugget. En magnifik vy utspelade sig framför fartygen då den sista etappen genomfördes samtidigt med Göteborgs-Postens stora nyårsfyrverkeri.

Besättningen på HMS Härnösand önskar ett Gott Nytt år och en God fortsättning på det nya året.

Fartyget fortsätter nu sin pågående sjöövervakningsoperation.

1IMG_0672 1IMG_0674 1IMG_0675 1IMG_0676 1IMG_0679

1IMG_0669

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Hans Sagvall 2 januari 2016 14:14

    Under såväl den 31/12 som igår den 1/1 har jag följt Härnösands rutt på Stiltech (GPS) på nätet. Båda dagarna har hon passerat öster om Björkö o Gbg's norra skärgård och passerat upp mot Klöverön. Den 31:e startade hon dagens segling från Lysekil och gick ner till Göteborg för att senare vända kursen mot norr och passerade Marstrands hamn för att gå upp mot Åstol söder om Tjörn. Igår den 1:e gick hon genom stora Sillesund för att därefter gira babord och passera väster om Gbg norra skärgård och senare in mot Göteborgs hamn i sällskap med en av Stena färjorna. I dag den 2:e kan jag inte finna KMS Härnösand på någon "GPS site" på nätet Har hon lämnat Göteborgs skärgård och påbörjat en resa mot söder? Hur kan jag finna henne och övriga fartyg inom Marinen på någon av de olika GPS siterna på nätet? Då fartygens namn inte läggs ut så kanske det går att söka på en IMO identitet eller annan signal? Marstrand 2 jan. 2016

    • Jimmie Adamsson Hans Sagvall 2 januari 2016 14:52

      Hej, det kan du inte. Om vi inte vill bli följda stänger vi av AIS-signalen. Framtida rörelser, var Härnösand är nu eller vart hon är på väg kommenterar vi inte. Med vänlig hälsning, Jimmie Adamsson, informationschef 3.sjöstridsflottiljen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *