På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Veckan på Väddö

kristinaswaan

Vår vecka på Väddö blev väldigt lärorik, utmanande, spännande och rolig! Dock blir det inte alltid som man tänkt sig, min nacke som jag gjorde illa i förra veckan blev dessvärre inte bättre under veckan, vilket gjorde att jag inte fick sova ute i fält, menutöver det lyckades jag medverka i alla övningar så gott jag kunde. Det finns säkert funderingar kring hur befälen ser på skador. Vissa har kanske fått om bakfoten att skador inte tas på fullaste allvar och att det bara är att bita ihop och köra på. Så är fallet verkligen inte, skador är av högsta vikt att ta hand om. Befälen är noga med att i bästa mån, utifrån skadan, individsanpassa undervisningen och följa läkarens givna instruktioner. Det gör att man känner en trygghet att det tas på allvar och att man får de hjälpmedel man behöver för att på snabbaste sätt återhämta sig.

Bra maskering, nästintill osynliga i skogsterräng Foto Wranding

Bra maskering, nästintill osynliga i skogsterräng Foto Wranding

Vapenvård sent på natten Foto Wranding

Vapenvård sent på natten Foto Wranding

Vårt hem i fält Foto Wranding

Vårt hem i fält Foto Wranding

 

 

 

 

 

 

 

Lärorik vecka

Veckan i stort har som sagt varit väldigt lärorik. Med tanke på de långa dagar vi har hinner man lära sig otroligt mycket. Dagarna är fullproppade med givande information, som man i många fall även kommer kunna att nyttja i det så kallade ”civila mörkret” . Under veckan har vi bl.a. lärt oss att bygga upp/ta ner en fältförläggning, som t. ex innefattar uppbyggnad av tält, ”kissplats”, rengöringsstation för vardaglig hygientvätt (5 punktstvätt), samt plats för förvaring av utrustning.

Med tanke på att var första gången för många av oss att genomföra detta så gick det överförväntan. Ett välfungerande samarbete, där man är medveten om att alla inte har samma grundförutsättningar, i kombination med en bra stämning är a och o för att få allt att fungera.

Vi har även övat en stridsförflyttningssätt och stridsgrupperingsformer. Utöver detta har vi även spenderat en del tid på skjutbanan, man känner att man blir säkrare och säkrare för varje gång, samtidigt som jag personligen tycker vissa moment är svåra. Då är det till stor vikt att befälen är pedagogiska och får en att känna sig trygg och säker på sin sak. Det lyckats verkligen våra duktiga befäl med!

Humörsvängningar  

Efter ett par dygn i fält är det mycket som behöver tas hand om och vårdas. Något iallafall jag inte hade någon aning om att det tog sådan tid. Det blev en sen sista natt med vård av plutonens gemensamma materiel- och självklart våra vapen. Där och då kändes det riktigt tufft, med tanke på att man redan innan var trött av de föregående dygnets konstanta arbete och få timmars sömn. Att sova så pass lite som man gör är inget jag är van vid, men något man över tid förhoppningsvis vänjer sig vid. Att GMU är relativt fysiskt påfrestande är nog de flesta medvetna om, men att den psykiska delen skulle komma att vara så avgörande som den faktiskt är var jag inte riktigt förberedd på.

I kombination av betydligt mindre sömn än vad man är van vid, full fokusering alla dygnets vakna timmar, stressade situationer och de konstanta tiderna man ska passa, är det väldigt lätt att känna sig ganska känslomässigt instabil vissa stunder. Ens humör kan svänga om på bara några minuter, det kan gå från att jag ena sekunden ställer mig frågan ”vad gör jag här?! Är jag här frivilligt?? Nu får det räcka.” Till att nästa sekund känna en vilja, kämparglöd, sammanhållning till gruppen och glädje. Den här känslomässiga berg- och dalbana känner jag personligen framför allt när tröttheten framåt kvällen slår till. Men de flesta av gångerna slutar det i ett gott skratt av riktig trött natthumor och plötsligt är den tanken man haft bara några minuter tidigare bortblåst. Utifrån de ovana situationer man utsätts för lär man känna sig mer och mer, både på gott och ont haha. Man märker tydligt sina brister, samtidigt som man förstår att man klarar av oändligt mycket mer än vad man tror. Befälen säger att de redan efter fyra veckor på GMU kan se en radikal skillnad i vår utveckling och självförtroende, och jag är helt beredd att hålla med. Efter de här tre månaderna kommer jag ha ett betydligt bättre självförtroende och känna att ingenting är omöjligt! Glöm inte man klarar så betydligt mycket mer än vad man tror!!

Alla tillfällen till studier tillvaratas Foto Wranding

Alla tillfällen till studier tillvaratas Foto Wranding

Vissa stunder lugnare än andra Foto Wranding

Vissa stunder lugnare än andra Foto Wranding

Trötta rekryter som ser framemot bussresan tillbaka till Berga Foto Wranding

Trötta rekryter som ser framemot bussresan tillbaka till Berga Foto Wranding

 

 

 

 

 

 

Nu blir det en kort permission under helgen, innan det väntar en ny spännande vecka, vilket är vår sista vecka med projekt ”patrull”. / Rekryt Wranding, Amf1

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *