På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Så börjar resan”

kristinaswaan

Rekryt Emelie Persson under det första skjutpasset. Foto: K Swaan

Rekryt Emelie Persson under det första skjutpasset. Foto: K Swaan

Hej! Mitt namn är Emelie Persson. Jag har precis börjat min resa inom det militära på Amf1 Berga och har likt rekryt Wranding fått förfrågan att gästblogga här på Försvarsmaktens marinblogg under min GMU. Jag kommer försöka uppdatera då möjligheten finns om vår verksamhet, mina tankar och uppfattningar kring utbildningen. Så fortsätt titta in här ni som vill ha en lite djupare inblick och ställ gärna frågor så besvarar jag dem så gott det går!

Lite kort om mig. Jag är 23 år, föddes 1992, och är uppvuxen och bosatt i Norrtälje som ligger sju mil norr om Stockholm. Jag umgås mycket med familj, käresta och vänner samt älskar att träna. Mitt militära intresse har alltid varit stort, redan på dagis skulle jag bli militär medans de flesta andra skulle bli prinsessor, detta på grund av att min far är yrkesofficer och arbetade på det regemente som fanns i Norrtälje på den tiden (Lv3 som lades ned år 2000). Målet var att göra värnplikten, den lades dock i vila året innan jag hade den möjligheten och istället ställdes siktet in på grundläggande militär utbildning. Jag sökte och kom in 2012 (på annan ort) men tyvärr kunde jag inte fullfölja den omgången, istället började jag arbeta som hjullastarmaskinist. Men nu kände jag att det var på sin tid att ta tag i drömmen som gnagde i bakhuvudet varje dag!

Så börjar resan

Tre veckor innan inrycket så fick vi möjligheten att komma till Amf1 Berga på en informationsdag, den chansen tog jag och tretton andra. På den dagen fick vi träffa och prata med kompanichefen, bekanta oss med varandra och träffa några personer från den tidigare GMU som gått hösten 2014. Det var en väldigt matnyttig dag där man fick lite mer inblick i hur det kommer vara samt lite tips på vad vi skulle träna de sista veckorna innan inryck.

Ett ordningsamt kaos inne på logementet i samband med uthämtningen av utrustning, Foto: Persson

Ett ordningsamt kaos inne på logementet i samband med uthämtningen av utrustning, Foto: Persson

Den gröna familjen! Foto Praktikant vid Amf 1

Den gröna familjen! Foto Praktikant vid Amf 1

 

 

 

 

 

 

Måndagen den 16 mars så bar det iväg mot Berga, klockan12:00 skulle vi inställa oss. Totalt var vi 29 personer som ryckte in varav sju stycken kvinnliga rekryter. Första dagen bestod till större del att lära sig hitta på regementet samt hur man bäddar en säng. Dag två var det tid att hämta ut materiel på förrådet, sedan skulle allt inventeras och i tid till middagen fick vi klä på oss de karakteristiska gröna kläderna och stolta gå upp till matsalen!
Sedan flöt dagarna på med start 05:30 och avslut runt 21:00 +/- 30min. Vi hann med en hel del exercis, i form av att lära sig tala, stå och gå, samt ett multitest (armhävningar, situps, upphopp, rygghäng och räckhäng) med beeptest och ett pass närkamp. Sedan var det tid att introducera vapentjänst med allt som hör till, säkerhetsgenomgångar, plocka isär och ihop, torrövningar och prov innan vi fick avfyra våra första skott. Detta var nog den dagen de flesta sett fram mot men också den dagen flest var oroliga/nervösa inför, hur skulle det kännas, hur skulle man reagera? Det är en ganska absurd tanke att i händerna hålla ett vapen som är till för att skada/döda en annan levande varelse. Dagen gick väldigt bra och alla kände sig säkra, lättade och ännu mer peppade på den fortsatta utbildningen! Fantastisk stämning

Stämningen på plutonen är helt fantastiskt, att 29 helt främmande människor i olika åldrar och från olika bakgrunder kan komma så bra överens och stötta och hjälpa varandra är verkligen något anmärkningsvärt. Jag ser verkligen fram mot den fortsatta utbildningen och utvecklingen tillsammans med dessa individer!

Nu har vi permission över påsken och det känns lite märkligt att få göra vad man vill när man vill utan tidspress och dessutom är det väldigt tomt att dela boende med en person istället för 28 andra. Men fokus kommer att ligga på att ladda upp batterierna, umgås med nära och kära samt träna lite innan vi åter igen är i konungens tjänst med nya prövningar och lärdomar när vi går från projekt ”Koll på läget” till ”Patrull”!

/ Rekryt Emelie Persson, Amf1 Berga

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *