På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fler tjejer till Försvarsmakten

Michaela Linge

Femton tjejer passade på att lära sig mer om marinen och Försvarsmakten vid den första av tre träffar riktade specifikt mot tjejer.

Försvarsmakten har som mål att öka andelen kvinnor i verksamheten. Med anledning av det görs under 2015 en riktad satsning på flera håll i landet. I Blekinge har de marina förbanden i Karlskrona tillsammans med F17 i Ronneby börjat jobba mot målet att fler kvinnor ska genomföra rekryttesterna.

I mitten av februari fanns femton tjejer på plats på Örlogsbasen i Karlskrona för att bland annat få veta mer om vilka möjligheter och yrkesroller som finns inom marinen och Försvarsmakten. De hade kontaktats av marinbasens yrkesinformatörer och bjudits in till denna första av tre planerade träffar.

– Vi har kontaktat ett antal tjejer som gjort det digitala testet på Försvarsmaktens hemsida, men sedan inte fortsatt till antagningsprövningen. Vi har valt ut just den här gruppen eftersom de har visat intresse för Försvarsmakten. Det är en viktig målgrupp som vi gärna vill veta mer om, säger Jenny Svensson som är rekryteringskoordinator på Sjöstridsskolan och en av initiativtagarna till träffarna.
– Vår förhoppning är att tjejerna ska bli mer intresserade av Försvarsmakten när de har fått mer fakta, besökt olika arbetsplatser och träffat försvarsanställda kvinnor.

Vid det första besöket fick tjejerna träffa seconden på HMS Nyköping, Ingeborg Widerberg.

Vid den första träffen på Örlogsbasen gjordes ett besök ombord på HMS Nyköping.

Vid den första träffen gjordes ett besök på Visbykorvetten HMS Nyköping där Ingeborg Widerberg, sekond ombord, berättade om sin arbetsplats och sitt yrkesval.
Nästa tillfälle, måndag den 2 mars, kommer besökarna att genomföra ett träningspass tillsammans med instruktörer i Marinbasens idrottshall. Tjejerna kommer då att få prova på de fysiska tester som ungefär motsvarar de som görs vid antagningsprövningen hos Rekryteringsmyndigheten.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *