På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svävaren sätter kurs norrut

Jimmie Adamsson

 

Svävare 302 satte kurs norrut. Foto: Kristina Swaan

Svävare 302 satte kurs norrut. Foto: Kristina Swaan

Allt ombord gick igenom före avfärd. Foto: Kristina Swaan

Allt ombord gick igenom före avfärd. Foto: Kristina Swaan

Nu väntar övning i vinter-och is miljö. Foto: Kristina Swaan

Nu väntar övning i vinter-och is miljö. Foto: Kristina Swaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under gassande sol och gnistrande snö, satte svävaren 302, kurs och fart norrut. Efter några timmars förberedelser med packning av utrustning och systemkontroller var det dags att lämna hemmahamnen på Amfibieregementet för att under några veckor befinna sig på betydligt nordligare breddgrader, närmare bestämt i Luleå skärgård, Kalix och Haparanda.

Besättningen på svävaren ska kunna köra i olika miljöer alla tider på året, för att bibehålla och utveckla förmågan att köra på is behöver det övas. Dessvärre eller dessbättre för många, så bjuder inte Stockholms skärgård på den typen av is som man hittar i nämnda områden, alltså måste besättningen bege sig norrut.

Förutom att öva i vinter och is-miljö så får besättningen bra lokalkännedom vilket är nog så viktigt för att kunna lösa uppgifter i vårt avlånga land.

Färden mot Luleå kommer att ta cirka tre dagar med två övernattningar, självklart lite beroende på isläget. En av utmaningarna för besättningen är att hitta bra vägar och att i möjligaste mån undvika isvallar som i värsta fall kan skada fartyget om man inte är uppmärksam.

Vi kommer att få se och höra mer om deras övningar.

Kristina Swaan, Amf 1

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

4 kommentarer

 • Anders 10 februari 2015 07:33

  Välkommen till Luleå! Har själv kört svävare kommersiellt här uppe i sex år så jag vet vilka utmaningar som kan dyka upp.

  • kristinaswaan Anders 11 februari 2015 20:37

   Tack för det, vi ser fram emot att träna i Luleå och området här i norr. Vi har bra kontakt med bra kontakt med Kustbevakningen i Luleå som ger oss aktuella israpporter vilket vi uppskattar mycket., Besättningen 302

  • kristina swaan Anders 11 februari 2015 20:41

   Tack för det, vi ser fram emot att träna i Luleå. Vi har bra samarbete med Kustbevakningen här uppe så vi får hela tiden aktuella israpporter vilket vi uppskattar mycket. Besättningen 302

 • Janne 11 februari 2015 21:31

  Kör längs Lule älv upp till Boden och visa er på I 19.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *