På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinstridsdagarna 2015 – Här och nu!

Michaela Linge

Marinen här och nu – utmaningar i närområdet. Så är temat för årets Marinstridsdagar. Och ”här och nu” gäller i allra högsta grad, det slås fast av årets talare under den första gemensamma dagen.
Marinen opererar dygnet runt, 24-7, här och nu.
Omvärldsläget är mer ansträngt än på länge vilket kräver ständig uppmärksamhet och vaksamhet av våra enheter. På motsvarande sätt registreras och analyseras vårt agerande av vår omvärld vilket formar och driver säkerhetspolitiken i världen, vare sig vi tror det eller ej.

Marinchef Jan Thörnqvist och marintaktisk chef Ola Truedsson inledningstalar

Marinchef Jan Thörnqvist och marintaktisk chef Ola Truedsson inledningstalar

Marinstridsdagarnas syfte är att behandla frågor som rör den svenska marinen i såväl stort som smått. Likt de senaste åren bjöds åhörarna på ett antal mycket intressanta och kvalitativa föreläsningar den första dagen.

Marinchef Jan Thörnqvist och marintaktisk chef Ola Truedsson inledde med växelsång som bland annat innehöll en redogörelse av 2014 och en beskrivning av det marina läget den närmaste tiden framöver. Det mest musikaliska inslaget var Truedssons introduktion av dagens boktips mot slutet av dagen.

En mycket uppskattad Kjell-Albin Abrahamsson berättade med humoristisk träffsäkerhet om de enorma skillnader som finns mellan Sverige och Ryssland i bland annat geografisk storlek och folkmängd . Han gav också sin syn på vad som ligger bakom oroligheterna i Ukraina.

Kjell-Albin Abrahamsson, en av föreläsarna under Marinstridsdagarna 2015

Kjell-Albin Abrahamsson, en av föreläsarna under Marinstridsdagarna 2015

Christian Allerman, f.d marinattaché i Ryssland, berättade på ett förträffligt sätt om Rysslands marina upprustning, om utvecklingen av specialförband i Kaliningrad och ett ryskt säkerhetspolitiskt agerande i syfte att stoppa NATO:s expansion samt att säkra sitt inflytande i det egna närområdet.

På ett mycket fängslande sätt beskrevs såväl hur irländare skyddar sig mot igenkänning, liksom arbetet med bland annat Sveriges NATO-interoperabilitet i Bryssel av Karl Engelbrektson, Sveriges representant i EU:s militärkommitté.

Jan Thörnqvist och Kari Takanen, Sveriges respektive Finlands marinchefer

Jan Thörnqvist och Kari Takanen, Sveriges respektive Finlands marinchefer

Vid många tillfällen under dagen nämndes Sveriges försvarssamarbete med Finland. En god beskrivning av den finska flottan stod Finlands marinchef, Kari Takanen för.
– Med en gemensam kultur, marina förmågor som är klart jämförbara, och liknande förhållanden kring våra ländernas övningsverksamhet är ett samarbete mellan Sverige och Finland bara en win-win situation, menade Takanen.

Mingel under Marinstridsdagarna 2015

Mingel under Marinstridsdagarna 2015

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

 • Kenneth Landelius 24 januari 2015 05:38

  Mycket intressant redovisning av vad som rör sig i samtalen om försvarspolitiken.
  Med vänlig hälsning
  Kenneth Landelius, präst
  blogg.svenskakyrkan.se
  Stockholm Inside

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *