På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Som i skolan fast ändå inte

Michaela Linge

Precis som för alla andra tog jullovet slut i januari och 20 elever på Thörnströmska gymnasiet i Karlskrona återvände till en ny termin. Skillnaden för dessa var att de har tillbringat den första månaden ombord på HMS Falken, seglandes på Atlanten utanför Afrikas västkust. De går det treåriga Sjöfartsprogrammet, och under det första året är en del av utbildningen förlagd ombord på en av Sjöstridsskolans skonerter.

akterdäck
En vanlig dag på för en gymnasieelev innebär att man är i skolan kanske mellan klockan 08.00 och 14.30. För eleverna ombord är det utbildning i princip under dygnets alla vakna timmar.
Eleverna har delats in i grupper och går vakt i fyratimmarspass, det vill säga sköter allt som måste hanteras för att föra båten framåt. När en grupp inte går vakt är det antingen lektion där någon ur den fasta besättningen undervisar i exempelvis navigering, sjukvård eller maskinteknik.
Det kan också vara tid för att förbereda en presentation i ett område som en elev själv valt. Någon har fått i uppgift att skriva på bloggen, en annan har blivit ombedd att hjälpa till att laga ett segel, eller så är det tid för rengöring på och under däck.

Nere på trossbotten sitter Ludvig Johansson 16 år och äter frukost. Han gillar båtar och havet.

– Visst kan det vara jobbigt när det är kallt och blött, men jag trivs. Jag tycker om att jobba, det är skönt när allt bara flyter på. Bäst är att vara rorgängare eller loggast, alltså styra eller ta ut kursen för…

Det kränger plötsligt till och trots snabba reaktioner räcker inte händerna till för att fånga skålen med flingor som flyger ut över golvet.

Katarina Lidfors är lärare på Thörnströmska gymnasiet och finns med ombord. Hon berättar att målet med tiden på Falken är att eleverna ska få en känsla för hur det är att arbeta till havs eftersom programmet syftar till att förbereda eleverna för ett arbete antingen i den civila handelsflottan eller någon myndighet som till exempel Kustbevakningen eller marinen.

NavgenomgångSkeppspipan ljuder och det är dags för samling på stordäck. 202 Landgren och 224 Stenfeld har förberett en navigationsgenomgång och informerar om nulägespositionen samt delger den planerade rutten för det kommande dygnet. Därefter delas det ut uppgifter till var och en, och alla försvinner till sina poster.
Trots att det är ganska kraftiga vindar och Falken kränger av och an, ser Magne Pedersen, 18 år från Karlskrona helt lugn ut där han sitter som frälsarkransvakt längst akterut. Det innebär att han har uppsikt över fartyget, och att om någon skulle falla över bord, larma samt kasta ut rökboj och frälsarkrans. Eftersom det fanns plats ombord för fler elever under den här utbildningsperioden erbjöds treorna att följa med, och Magne var en av sju som tackade ja.

– Det är kul att åka med igen. Gemenskapen är så skön, man lär verkligen känna varandra under en sån här resa. Vi treor blir lite som mentorer år ettorna, jag gillar att lära ut det jag kan. Bäst och sämst ombord? Det bästa är som utkik uppe i masten i gryningen eller skymningen. Och sämst, ja det är väl när man trampar ner i ”jacuzzin”, alltså när vattnet flödar in över relingen och rinner ner i stövelskaften, säger Magne.

Dagarna är varandra ganska lika. Vaktkvarteren avlöser varandra med 4 timmars mellanrum, det är mat, arbete eller utbildning och sömn i en jämn takt. Någon gång emellanåt lägger fartyget till vid kaj eller ankrar strax utanför, och då blir det några timmars permission. Det största måstet då, förutom att bunkra godis, är att hitta en plats med gratis wi-fi och en stunds surfande på mobilen.
Trots att livet ombord kan tyckas trångt och ibland både fysiskt och psykiskt jobbigt, är det i princip bara glada miner bland eleverna. Och den fasta besättningen är säkert en bidragande orsak med idel positiva och påhejande kommentarer.

gruppkram

vinkande matroser  delfiner fokuserade elver Fyspass  luckman o nilsson  svarta händer

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

 • minsvin 9 februari 2015 17:34

  Hej!
  Vad kostar det för gymnasieskolan i fråga att genomföra denna utbildning? Kursavgift till FM vill säga?

  • michaelalinge minsvin 11 februari 2015 11:21

   Gymnasieskolan betalar en form av kursavgift till FM för varje tillfälle. Avgiften varierar beroende på utbildningstidens längd och antalet elever som följer med.
   MVH, Michaela Linge/Informatör SSS

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *