Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Krypterat samband mellan svensk och finländsk marin ledningscentral

Jimmie Adamsson

Ola Truedsson i samtal med sin finska kollega.

Ola Truedsson i samtal med sin finska kollega.

I den nyss avslutade rikskonferensen Folk och försvar betonade såväl Finlands försvarsminister Carl Haglund som Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist betydelsen av ett nära samarbete. En del är att etablera ett säkert, krypterat, samband mellan de båda länderna. På den marina sidan ligger samarbetet långt fram.

I måndags, den 12 jan kl.14.35 genomfördes det första krypterade samtalet mellan Sverige och Finland marina ledningscentraler. I och med det säkra sambandet öppnas möjligheter upp för utbyte av sekretessbelagd information om verksamheten på Östersjön.

Marintaktisk chef, Ola Truedsson samtalade med Stabschefen för Navy Command Finland och båda var nöjda med att denna förmåga nu är permanent etablerad.

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

4 kommentarer

 • Jimmie Adamsson 15 januari 2015 13:58

  Det är en viktig säkerhetspolitisk signaleffekt att tala om att förmågan finns och är i sig inte hemligt -tvärtom. Däremot vad som sägs och hur det används, talar vi inte om naturligtvis. Mvh Jimmie Adamsson/Informationschef 3.sjöstridsflottiljen

 • Jimmie Adamsson 15 januari 2015 13:51

  I hela finsk-svenska samarbetet har man tittat på olika lösningar som snabbt kan komma på plats utan dyra och långsamma utvecklings- och anskaffingskostnader. Resultatet blir att man lånar av varandra i olika sammanhang. I det här avseendet står Sverige för materielen.

 • FredrikK 15 januari 2015 11:11

  Varför delger man sådan här information?
  Borde inte "en svensk tiger" återinföras på bred front!?!

 • MagnusB 14 januari 2015 16:29

  Intressant. Får man fråga hur man löste det rent praktiskt, har vi lånat mtrl av finnarna eller har de lånat av oss?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *