Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Projekt DykSMART

michaelalinge

Dyktester i projekt Dyksmart

Dykare från yrkesdykarskolan i Göteborg på väg ner i vattnet.

I veckan genomfördes ett antal provdyk inom ramen för projekt dykSMART i Karlskrona. DykSMART är ett samarbete mellan bland annat Försvarsmakten, räddningstjänsten och Kustbevakningen som syftar till att stärka Sveriges beredskap inom dykeriförmågan.

provdyk2_okt_14

Under tre år kommer projektets deltagare bland annat jobba fram ett nationellt regelverk för hur Sveriges dykresurser bör användas vid en eventuell kris och även utveckla en databas med dyk-kompetens och utrustning tillgänglig för landets larmcentraler. Ambitionen på längre sikt är att utveckla samarbete med östersjöländerna.
Vid övningstillfället i veckan hos Sjöstridsskolans enhet Dykeri och navalmedicinskt centrum var uppdraget för några dykarlag att ta sig in i en sjunken fiskebåt för att söka efter två saknade fiskare. För det ändamålet hade två containrar sänkts ner på fyra meters djup några meter ut i vattnet.

Dykarna tog sig först igenom i en tom container, för att därefter fortsätta in i nästa som var fylld med bråte och där sikten var mycket dålig. Syftet var att låta dykare från olika organisationer utföra dyk enligt sina respektive rutiner och därefter diskutera bland annat val av utrustning, säkerhetsanpassningar och kommunikation mellan dykare och personal på land.

DykSMART finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och består av nio organisationer och myndigheter i Sverige som på olika sätt har dykning i sin verksamhet. Dyk SMART står för Dykeri- Statens MAritima Resurser i uTveckling.

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Anders Björkman 7 november 2014 08:09

    Jag trodde i min enfald att Sveriges politik efter Estoniaolyckan 1994 är att inte dyka och söka efter omkomna inne i sjunkna vrak.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *