På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marin närvaro

Jimmie Adamsson

HMS Orion är en viktig del i Sveriges underrättelseinhämtning.

HMS Orion är en viktig del i Sveriges underrättelseinhämtning.

I media har det den senaste tiden skrivits mycket om försvaret och ganska ofta med fokus på av författarna identifierade brister och tillkortakommanden hos Försvarsmakten. Detta är då särskilt kopplat till den ryska aktiviteten i Östersjön. Det är lätt att få intrycket av att vi inte klarar av någonting alls och att vi inte har någon som helst koll på vad som sker runt vår kust. Så är det inte. Personalen gör ett fantastiskt jobb runt om i organisationen och vi har bra materiel i nästan samtliga fall. Problemet är att vi är för , såväl fartyg som personal, vilket bland annat påverkar vår uthållighet.

I tre artiklar beskrivs hur marinen jobbar med sjöövervakning och underrättelseinhämtning, såväl från sjöövervakningscentralerna i land som i fartygen till sjöss. Detta sker samtidigt som större delen av marinen deltar i Northern Coasts i Finland. Vi kan inte göra allt detta samtidigt i längden, men just nu gör vi det.

Artikel 1: Övervakning av sjöläget, del ett -från land
Artikel 2: Övervakning av sjöläget, del två -till sjöss
Artikel 3: Övervakning av sjöläget och närområdet, del tre -underrättelseinhämtning

 
Jag vill uppmana till att läsa dessa för att få en kompletterande bild av hur marinen jobbar, och levererar effekt –året om och dygnet runt. Visst finns det stora utmaningar men också saker att vara stolt över. Det får vi inte glömma.

Jan Thörnqvist
Marinchef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

7 kommentarer

 • Bengt Påhlsson 8 september 2014 14:07

  Jag upplever det så vi är för få, jag skulle gärna se mer
  enheter, u-båtar och ytövervaknings fartyg. Som jag ser det så jobbar dom som nu finns jobbar häcken av sig och lite med åtminstånde ena handen bakbunden.
  Jag skulle gärna se mer resurser till marinen och flygvapnet, det är dessa som har den viktigaste uppgiften vid ett ev anfall mot Sverige
  Bengt Påhlssson
  Flottan 1972

 • Lars Holmqvist 8 september 2014 16:49

  Ett ganska underligt inlägg man tycka. Jag har ingen anledning att tro att Marinens personal gör ett dåligt jobb. Tvärtom. Jag gissar att många tänker som jag i detta.

  Men. Om resurserna är alltför små så kommer Marinen inte att kunna lösa sina uppgifter i en krissituation. Vidare, ju mindre resurser, desto enklare för en aggressor att nöta ner Marinens förmåga i ett skymningsskede. Samma sak med flygberedskapen, f ö.

  Att försöka föra över diskussionen till att handla om personalens förmåga/vilja, blir - avsiktligt eller oavsiktligt - att man släpper fokus kring den centrala frågan. Resurser.

  • Jan Thörnqvist Lars Holmqvist 8 september 2014 21:09

   Lars,

   Du må tycka vad du vill om mitt inlägg, men jag hoppas och tror verkligen många med mig sätter värde på att marinens personal gör ett bra jobb med den materiel vi har till förfogande och utan att ständigt fokusera på det vi inte har, vilket de flesta säkert också förstod av mitt inlägg. Det behöver också lyftas fram tycker jag. Kanske har jag en annan och mer positiv syn än du på de som läser Marinbloggen och jag är därför övertygad om att majoriteten har god förmåga att ta till sig positiv information om förmågan och viljan hos marinens personal, utan att för den skull tappa fokus från annat.

   Jan Thörnqvist

 • Perman 9 september 2014 08:59

  Jag förstår att Marinens och MIs uppgift i första hand är att försöka utföra dessa så bra som möjligt med befintliga resurser, inte att propagera för mer resurser. Samtidigt så kan jag inte låta bli att tycka att det finns ett behov för att FMs personal går ut offentligt och talar om om man inte längre kan utföra vissa uppgifter som man kunnat tidigare. Annars tror jag det finns risk för att stor del av svenska folket går omkring och tror att vi fortfarande har kvar ett visst invasionsförsvar eller att det finns stora resurser i malpåse att ta till om det skulle behövas.

  Hur länge räknar man med att kunna/behöva fortsätta köra med Orion? Hennes syster i fiskeriverket har ju redan tagits skrotats och ska ersättas.

  • Jimmie Adamsson Perman 16 september 2014 10:54

   Omsättningen av HMS Orion har varit aktuell under en längre period och just nu pågår projektering av hennes ersättare. Ett nytt fartyg bedöms vara operativt innan 2019.

   Fredrik Palmquist
   Prod Marin

 • Christian 10 september 2014 14:35

  Jag tycker att marinen gör ett bra arbete och att personalen är bra utbildade och erfarna men skulle vilja se mer resurser till marinen och mer ökat personal och fartyg. Eftersom som Sverige har mycket kust så borde det vara väldigt skapligt tycker jag!

  Men har en fråga som kanske är ganska svår att svara på

  Men vad skulle kunna göra stor skillnad mer än resurser och personal ökning?

  • Jimmie Adamsson Christian 16 september 2014 10:53

   Grundproblemet är, som beskrivs i huvudinlägget, den begränsade numerären, både vad gäller personal och fartygsenheter. Detta påverkar uthålligheten negativt men lösningen på det är att, likt ÖB säger, fortsätta genomförandet av försvarsreformen - att nu avbryta och gå åt ett helt annat håll skulle orsaka stora problem inom Försvarsmakten.

   Fredrik Palmquist
   Prod Marin

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *