På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nederländernas marinchef på besök i Sverige

Jimmie Adamsson

Nederländernas marinchef, viceamiral Matthieu Borsboom, på besök ombord URF

Nederländernas marinchef, viceamiral Matthieu Borsboom, på besök ombord URF

 

Från den 28 till den 30 april har jag haft nöjet att vara värd för Nederländernas marinchef, viceamiral Matthieu Borsboom, som genomfört ett officiellt besök vid marinen i Stockholm och Karlskrona.

Strålande solsken och en stridsbåtfärd till mot Berga och amfibieregementet inledde i måndags förbandsbesöken i marinen. Här fick amiralen själv i praktiken bekanta sig med såväl besättning som båttyp samt vår metodik för högfartsnavigering och manöver inomskärs. På Berga blev viceamiralen mottagen med hedersvakt av regements- och garnisonschefen, överste Peder Ohlsson, som därefter för en mycket intresserad och vetgirig amiral berättade allt om personal, materiel, verksamhet etc. vid amfibieregementet och Haninge garnison.

Förbandsbesöken dagen därpå fortsatte i strålande solsken och inleddes med att marinbaschefen, kommendör Erik Andersson, med en hedersvakt och hornblåsare ur Marinens musikkår tog emot vid paradplatsen på Marinbasen i Karlskrona. Dagen var fylld av besök och förevisningar iland och ombord där personal och chefer tog emot och berättade om sin verksamhet, förevisade materiel m.m. Vi började vid Sjöstridsskolan och Försvarsmaktens Dykeri och Navalmedicinska Centrumbesök och därpå ombord på minröjningsfartyget HMS Koster och korvetten HMS Nyköping ur 3.sjöstridsflottiljen. Ombord på HMS Nyköping träffade amiralen bland annat sjömännen och fick även under en mycket trevlig, god och uppskattad lunch ombord bevis på att svenska marinens kockar håller hög klass och yrkesskicklighet.

Eftermiddagen tillbringades vid 1.ubåtsflottiljen ombord på ubåten HMS Halland samt ubåtsräddningsfarkosten (URF). Vicemiral Borsboom ställde under dagen många frågor. Efter en försiktig förfrågan om han även var intresserad av att titta på en hytt ombord, sa han: – ”Jag vill se och lära mig allt!”, vilket alla verkligen gjorde sitt bästa för att tillgodose – Bra gjort! Därför har Amiral Borsboom nu bland annat fått befäst duglighet i Stirlingmotorns funktionsprinciper ;-).

Utöver besöken vid våra marina förband fördes samtal och diskussioner bland annat om situationen i Ukraina och hur denna utveckling påverkar säkerhetsläget i närområdet, genomförda och framtida insatser, samarbeten, utbildning, övningar, personal, rekrytering, materiel etc. Besöket har som vanligt vävts ihop av en väl planerad och genomförd logistik samt smidiga bil- och stridsbåtstransporter.

Igår avslutades besöket med en guidad tur på Marinmuseum i Karlskrona, vilken inkluderade en förhandstitt på ubåten Hajen och Neptun i ubåtshallen vid museet. Efter ett välfyllt och trevligt besök lämnade viceamiral Borsboom på Valborgsmässoafton Sverige, säkerligen med många nya positiva intryck och upplevelser i bagaget. Mitt varma tack till alla som varit engagerade i besöket.

Trevlig Helg!

Jan Thörnqvist
Marinchef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *