På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Omväxlande yrke i Marinen

kristinaswaan

Amfibieregentet går högvakt, Foto Kristina Swaan

Amfibieregentet går högvakt, Foto Kristina Swaan

 

De verkar där vatten möter land, den naturliga arbetsmiljön är i kustnära zoner och floddeltan. Ena dagen övar de någonstans i den Svenska skärgården, eller löser uppgifter i Adenviken, Afghanistan, Tchad eller någon annan stans där riksdag och regering har fattat beslut om att marina förmågor behövs. Men just nu löser de en annan viktig uppgift nämligen högvakten!

Under tiden 11-22 december är det krigsförbanden på Amfibieregementet som ansvarar för att vakta det Kungliga slottet med omnejd.

Förbandets två enheter som är lokaliserade i Göteborg, 17.bevakningsbåtkompaniet och 132.säkerhetskompani sjö, har inlett uppgiften och lämnar snart över ansvaret till andra amfibiebataljonen. Onsdag den 18 december klockan 12.15 sker vaktavlösningen. Det kan vara ett trevligt avbrott från julklappsinköpen att bege sig till slottet för att titta på vaktavlösningen.

Historik i korthet

Högvakten har funnits sedan 1523 vid Kungliga slottet och utgjordes då av 100-200 soldater. Förutom att bevaka det Kungliga slottet stod också högvakten då för ordningshållning och brandförsvar. Högvakten i dag ingår som en del av den statsceremoniella verksamheten som Försvarsmakten har som uppgift att genomföra. Högvakten tjänstgör alla dagar på året och utgör en viktig del i skyddet av Kungafamiljen och av den militära beredskapen i Stockholm.

 

Kristina Swaan, Amf 1

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *