På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport från södra Östersjön

Jimmie Adamsson

HMS Sundsvall under ubåtsjakt.

HMS Sundsvall under ubåtsjakt.

Vi är nu fyra dagar in i övningen Swenex 13:2. Övningen är en del i den nationella övningsserien där svårighetsgraden ökar och där denna övning är finalen. Samtliga flottans minröjningsfartyg och korvetter deltar, tillsammans med stödfartyg, Bevakningsbåtar och ubåt. Nytt för i år är att ett finskt fartyg, FNS Uusimaa, deltar. I denna övning är jag sjöstyrkechef och leder med min stab fartyg och andra enheter.

Fokus på övningen är avancerade övningar där vi pressar våra förmågor inom vapen- och sensorhantering. Ett exempel är den luftförsvarsövning ni kan läsa om på Försvarsmaktens webbsida där korvetterna övade i att bekämpa flera samtidigt inkommande sjömålsrobotar under radarstörning. En annan kvalificerad övning är de dueller mot minmål som minröjningsfartygen genomför, där fartygens uppträdande analyseras och där ett felaktigt uppträdande omedelbart upptäcks.

En annan sak som övas här den marina ledningskedjan, från marintaktisk chef till enskilt fartyg, via stridsgruppsledning.

Övningsområdet är från Blekingekusten till Stockholms skärgård, vilket ger oss erfarenhet från de olika förhållanden som råder på respektive plats. Att öva så här i slutet av året innebär att väderförhållandena kan vara besvärliga. Vi måste öva under svåra väderförhållanden samtidigt som säkerhetskraven kan göra att vissa övningar måste ställas in. Hittills har vi haft tur med vädret, ”lagom” mycket sjö har gjort att de flesta moment kunnat genomföras men ändå gett en utmaning. Övningen kan följas på Försvarsmaktens webbplats.

Magnus Jönsson
Chef för Taskgroup 703.30 ombord på HMS Trossö

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • jan-olov Holm 8 november 2013 12:40

    Mkt positivt och proaktiv rapportering och innehåll.

    Kn jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

    • Jimmie Adamsson jan-olov Holm 8 november 2013 13:52

      Tack Jan-Olov! /Jimmie Adamsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *