Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Unik examen

magnusjirlind

20130926_magjir01_examenröjdyk_6815

Nyexaminerade röjdykare och dykledare

Igår hade jag förmånen att examinera åtta röjdykare och fem röjdykledare i Skredsvik. Det var en unik examen som ägde rum på Röjdykardivisionen. Det var nämligen första gången som vi har genomfört en röjdykarutbildning med enbart fast anställda sjömän och officerare.

Kurschefen ansluter till examen för att lämna av till mig.

Kurschefen ansluter till examen för att lämna av till mig.

20130926_magjir01_examenröjdyk_665620130926_magjir01_examenröjdyk_6668

Vid examen deltog, förutom chefer och personal från röjdykarvisionen och de bägge minröjningsdivisionerna, ett fyrtiotal stolta anhöriga samt även HMS Falkens besättning. Skonerten ligger för närvarande förtöjt i Skredsvik och utgjorde en vacker bakgrund vid examen.

Röjdykarutbildningen kräver och den levererar något unikt. Efter en lång och intensiv utbildning har eleverna visat att de har vad som krävs; den fysiska uthålligheten, den psykiska stabiliteten och framför allt inställningen att aldrig ge upp. Bra jobbat av såväl eleverna som de instruktörer som har lagt ner ett jättejobb på att genomföra utbildningen.

Våra nya röjdykare var glada och stolta över att ta examen men det finns nog ett uns av vemod. Kamratskapet som byggs upp under året är unik. Att testa sina fysiska och psykiska gränser i grupp skapar något som är svårt att beskriva.

Utdelning av premier.

Utdelning av premier.

Nästa utbildningsomgång genomförs 2015 och behovet av nya röjdykare är stort. Förmågan till ammunitionsröjning i framför allt vatten, men även på land, är en unik förmåga som våra röjdykare har. Den kommer alltid att vara efterfrågad.

Jonas Wikström

Chef Fjärde sjöstridsflottiljen

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Bogdan Tudor 27 september 2013 17:29

    Hurra för dessa starka och ståtliga Röjdykare!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *