På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Northern Coasts igång

Jimmie Adamsson

Fartygen på väg in till Karlskrona.

Fartygen på väg in till Karlskrona.

Igår, fredag, kom så fartygen till Karlskrona för Pre Sail Conference. Den här typen av övningar är helt nödvändiga för den svenska marinens utveckling. Både för att utvecklas inom  stridstjänst men också för att vi ska få bottenplatten i framtida skarpa operationer, tillsammans med andra länder. Vi måste alltså öva tillsammans, med de som vi exempelvis genomför operation Atalanta med.

Idag är för övrigt mycket få mariner i Europa tillräckligt stora för att kunna få exakt det här övningsutbytet på egen hand. I år är första gången Sverige står som värd för en  marinövning i den här storleken. Under ledning av Sjöstridsskolan, men tillsammans med övriga marina förband, har en omfattande planering nu kunnat bli konkret verklighet.

Med ett 35-tal fartyg, ett tiotal helikoptrar och cirka 3000 soldater och sjömän är övningen omfattande och därmed komplex.

Jag vill alltså passa på att tacka för genomfört planeringsarbete så långt och samtidigt uppmana till att ta Northern Coasts i mål och göra den till den värdefulla och lärorika övning den har förutsättning att bli.

Du kommer att kunna följa övningen på Försvarsmaktens sida för Northern Coasts.

Jan Thörnqvist
Marininspektör

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *