Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Northern Coasts igång

Jimmie Adamsson

Fartygen på väg in till Karlskrona.

Fartygen på väg in till Karlskrona.

Igår, fredag, kom så fartygen till Karlskrona för Pre Sail Conference. Den här typen av övningar är helt nödvändiga för den svenska marinens utveckling. Både för att utvecklas inom  stridstjänst men också för att vi ska få bottenplatten i framtida skarpa operationer, tillsammans med andra länder. Vi måste alltså öva tillsammans, med de som vi exempelvis genomför operation Atalanta med.

Idag är för övrigt mycket få mariner i Europa tillräckligt stora för att kunna få exakt det här övningsutbytet på egen hand. I år är första gången Sverige står som värd för en  marinövning i den här storleken. Under ledning av Sjöstridsskolan, men tillsammans med övriga marina förband, har en omfattande planering nu kunnat bli konkret verklighet.

Med ett 35-tal fartyg, ett tiotal helikoptrar och cirka 3000 soldater och sjömän är övningen omfattande och därmed komplex.

Jag vill alltså passa på att tacka för genomfört planeringsarbete så långt och samtidigt uppmana till att ta Northern Coasts i mål och göra den till den värdefulla och lärorika övning den har förutsättning att bli.

Du kommer att kunna följa övningen på Försvarsmaktens sida för Northern Coasts.

Jan Thörnqvist
Marininspektör

 

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *