På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Styrkechefen för Operation Atalanta tackade ME03

Magnus Lindstedt

Efter nästan fyra månader i Operation Atalanta fick chefen för ME03, kommendörkapten Mathias Jansson, möjligheten att visa HMS Carlskrona för den portugisiske styrkechefen, flottiljamiral George Novo Palma.

Under de fyra timmar som styrkechefen var ombord, visades den sjukvårdsförmåga som ME03 förfogat över i insatsen. Dessutom presenterades den bildanalysfunktion som har provats de senaste veckorna. Den funktionen tillsammans med helikoptern har gett mycket bra resultat i de övervaknings- och spaningsuppdrag (ISR) som Carlskrona har genomfört. Styrkechefen var också mycket intresserad av HMS Carlskronas EOD-team och bordningsstyrkan. Bordningsstyrkan har varit en mycket viktigt del vid till exempel de Friendly Approaches som har genomförts.

Flottiljamiral George Novo Palma lyssnar intresserat när chefen för bordningsstyrkan Thomas Andersson berättar om sina erfarenheter från insatsen: Foto Anders Kallin/Försvarsmakten

Flottiljamiral George Novo Palma lyssnar intresserat när chefen för bordningsstyrkan Thomas Andersson berättar om sina erfarenheter från insatsen: Foto Anders Kallin/Försvarsmakten

– Carlskrona har varit ett mycket värdefullt bidrag till Operation Atalanta. Med hög beredskap och förmåga har ni löst era uppgifter i insatsen, sa flottiljamiralen till besättningen.

– En viktig del i en insats som Operation Atalanta är att ha goda relationer och en bra kommunikation med sin närmaste chef. Sedan jag träffade styrkechefen i Djibouti den 5:e april har vi haft en riktigt bra och givande kommunikation hela insatsen, sa chefen för ME03, kommendörkapten Mathias Jansson.

Som en liten uppskattning för tiden tillsammans, tackade Mathias Jansson styrkechefen genom att överlämna EU-flaggan som har varit hissad under Carlskronas tid i Operation Atalanta.

Chefen för ME03 överlämnade den EU-flagga som varit hissad på HMS Carlskrona under insaten. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera

Chefen för ME03 överlämnade den EU-flagga som varit hissad på HMS Carlskrona under insaten. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera

Det portugisiska flaggskeppet Álvares Cabral och HMS Carlskrona. Foto: Försvarsmakten

Det portugisiska flaggskeppet Álvares Cabral och HMS Carlskrona. Foto: Försvarsmakten

HMS Carlskrona deltar i insatsen Operation Atalanta till och med den 6 augusti.
Läs också inlägg från fem av HMS Carlskronas besättningsmedlemmar som under samma tid besökte Álvares Cabral.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

3 kommentarer

 • Strangen 3 augusti 2013 16:42

  Jag hoppas Amiralen var lika nöjd och stolt som vi är här hemma med ert jobb.
  Starkt jobbat, välkomna hem och kom ihåg att sista passet är aldrig över förrän man lämnat av kärran hemma på linjen...
  Hatten av för er alla ombord.. Respekt!

  Mvh Stefan Stragnefeldt Flygchef Hkpflj

  • maghkp Strangen 4 augusti 2013 16:58

   Tackar Stefan

 • Styrkechefen för Operation Atalanta tackade ME03 | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal 25 augusti 2013 19:31

  [...] Under de fyra timmar som styrkechefen var ombord, visades den sjukvårdsförmåga som ME03 … Continue reading → Marinbloggen — Tag värvning: Försvarsmakten [...]

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *