På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Operation GIRON

Jimmie Adamsson

Idag gjorde Marininspektören och jag ett besök vid Försvarsmaktens röjning av dumpad ammunition i sjön Ala Lombolo utanför Kiruna. Detta är verkligen en Försvarsmaktsinsats. Operationen genomförs av personal från Fjärde sjöstridsflottiljen, Tredje sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Göta Ingenjörsregemente och Trängregementet. Dessutom stöds den av FM Log, Militärregion Nord och Norrbottens Regemente. Under ett antal veckor genomförs en så kallad OXA-sanering, det vill säga röjning av oexploderad ammunition. I det här fallet rör det sig om 173 lådor med gammal lufvärnsammunition som skall lokaliseras och bärgas för att därefter forslas till en sprängplats för destruering. Förra året lokaliserades 110 av lådorna, och i år inriktas operationen på bärgning och oskadliggörande.

Röjdykarebild (3)

image

 

 

 

 

 

Vi har idag sett en väl fungerande kedja av åtgärder; alltifrån att dykarna med nät snärjer och lyfter ammunitionslådorna, tills dess att att de på ett säkert sätt transportats med en specialbyggd flotte till en särskild bombkammare för att slutligen levereras på sprängplatsen där sprägning sker av två lådor i taget. Där kunde Marinspektören och jag också ”hjälpa till” med en sprängning, vilket framgår av filmen < Se filmen > Operation Giron, vilket betyder Kiruna på samiska, är ett jättebra exemel på en nationell insats. Den insats som Försvarsmakten gör här i Ala Lombolo är dessutom en förutsättning för att gruvföretaget LKAB ska kunna utvidga sin brytning av järnmalm i riktning mot staden Kiruna. Jonas Wikström Chef Fjärde sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *