Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Operation GIRON

jonaswikstrom

Idag gjorde Marininspektören och jag ett besök vid Försvarsmaktens röjning av dumpad ammunition i sjön Ala Lombolo utanför Kiruna. Detta är verkligen en Försvarsmaktsinsats. Operationen genomförs av personal från Fjärde sjöstridsflottiljen, Tredje sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Göta Ingenjörsregemente och Trängregementet. Dessutom stöds den av FM Log, Militärregion Nord och Norrbottens Regemente. Under ett antal veckor genomförs en så kallad OXA-sanering, det vill säga röjning av oexploderad ammunition. I det här fallet rör det sig om 173 lådor med gammal lufvärnsammunition som skall lokaliseras och bärgas för att därefter forslas till en sprängplats för destruering. Förra året lokaliserades 110 av lådorna, och i år inriktas operationen på bärgning och oskadliggörande.

Röjdykarebild (3)

image

 

 

 

 

 

Vi har idag sett en väl fungerande kedja av åtgärder; alltifrån att dykarna med nät snärjer och lyfter ammunitionslådorna, tills dess att att de på ett säkert sätt transportats med en specialbyggd flotte till en särskild bombkammare för att slutligen levereras på sprängplatsen där sprägning sker av två lådor i taget. Där kunde Marinspektören och jag också ”hjälpa till” med en sprängning, vilket framgår av filmen < Se filmen > Operation Giron, vilket betyder Kiruna på samiska, är ett jättebra exemel på en nationell insats. Den insats som Försvarsmakten gör här i Ala Lombolo är dessutom en förutsättning för att gruvföretaget LKAB ska kunna utvidga sin brytning av järnmalm i riktning mot staden Kiruna. Jonas Wikström Chef Fjärde sjöstridsflottiljen

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *