På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök vid GotSam i Visby

Jimmie Adamsson

Vi har under Almedalsveckan besökt Sjöbevakningscentralen vid Samverkansgrupp Gotland (GotSam), där vi fick en mycket uppskattad förevisning av örlogskapten Magnus Thorn från Sjöinformationsbataljonen och gränspolisen David Smitterberg. Målet är att GotSam ska bidra till säkerhet och trygghet på Gotland samt ett optimalt nyttjande av befintliga resurser. Vid GotSam finns Länstyrelsen på Gotland, Polisen på Gotland, Region Gotland, Kustbevakningen och Försvarsmakten representerade i samma lokaler, vilket ger möjlighet till något som kallas vardagssamverkan. Denna vardagssamverkan gör att eventuella kriser kan hanteras på ett effektivare sätt. Det GotSam åstadkommer genom dialog och informationsutbyte ger positiva synergieffekter med bibehållen integritet för alla inblandade. Varje år genomförs flera gemensamma utbildningar och övningar vid GotSam.

Örlogskapten Magnus Thorn vid GotSam förevisar sjölägesbilden runt Gotland
(Foto: Försvarsmakten)

Sjöinformationsbataljonens personal genomför sjöövervakning dygnet runt och året om i Sveriges intresseområde i Östersjön, Skagerak och Kattegatt. Här övervakas svenskt territorialhav och ekonomisk zon samt fritt hav. Övervakningen sker i nära samverkan med andra myndigheter och även med andra nationer. Territorialhavsgränsen runt Gotland är omfattande. Runt Gotland finns 20 % av Sveriges territorialhav med internationellt vatten på båda sidor ön. Territorialhavsgränsens sträckning runt Gotland motsvarar sträckan utmed territorialhavsgränsen mellan Stockholm och Simrishamn.

Tack för förevisningen och bra jobbat! Jag ser fram emot att fortsatt följa arbetet och era resultat!

Jan Thörnqvist
Marintaktisk chef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *