Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Almedalsveckan

Jan Thörnqvist

MI-Almedalen-2013

HMS Belos finner sig just nu i Visby Hamn som bas för Försvarsmaktens deltagande i Almedalsveckan. Som tidigare år väcker våra fartyg positiv uppmärksamhet. Fartyget kommer att vara öppet för allmänheten tisdag och onsdag mellan 1300-1600 och torsdag 1300-1500. Är du på Gotland, missa inte chansen att besöka fartyget. Idag genomförs en visning ombord för särskilt inbjudna.

Idag deltog jag vid ett seminarium med rubriken ”Vad händer med Sveriges försörjning om sjövägarna stängs?”. Värd för evenemanget var Jan-Eric Nilsson från Gotlandsbolaget och deltagare var många från i huvudsak sjöfartsnäringen och myndigheter. Jan-Eric Nilsson lyfte den viktiga frågan om Sveriges sjöfarts framtid och hur synnerligen viktigt det är med fortsatt oberoende. Jag talade om vikten av samverkan och utökat samarbete mellan Försvarsmakten, andra myndigheter och den civila sjöfartsnäringen, vi måste tillsammans arbeta effektivare ihop. Det är allas vårt ansvar och inte någon enskild och jag ser gärna att diskussionen fortsätter.

Jag passade på att lansera en idé om en säker internetbaserad maritim portal. Syftet med en sådan portal är att effektivisera samverkan och samarbete mellan myndigheter, sjöfartsnäringen med fler. En portal skulle ge möjlighet att utbyta information av vikt, även i realtid via en chat, inom sjöfart, sjöfartsskydd, miljö, sjöövervakning etc. för att underlätta och effektivisera samverkan och samarbete. Det finns bra exempel på liknande portaler som fungerat alldeles utmärkt, inte minst i den pågående insatsen i Indiska Oceanen, EUNAVFOR, operation ATALANTA. Genom att skapa en portal kan vi öka effekt och underlätta kommunikation för alla marina aktörer i Östersjön och Västerhavet. Jag ser gärna att vi i Sverige tar initiativet att skapa den lösningen som jag vet fungerar och ger effekt.

Slutligen vill jag redan nu tacka besättningen på HMS Belos och alla andra deltagare som aktivt bidrar till att Försvarsmakten syns på ett sådant kvalitativt sätt under Almedalsveckan. Tack!

Jan Thörnqvist
Marintaktisk chef

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *