På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Almedalsveckan

Jimmie Adamsson

MI-Almedalen-2013

HMS Belos finner sig just nu i Visby Hamn som bas för Försvarsmaktens deltagande i Almedalsveckan. Som tidigare år väcker våra fartyg positiv uppmärksamhet. Fartyget kommer att vara öppet för allmänheten tisdag och onsdag mellan 1300-1600 och torsdag 1300-1500. Är du på Gotland, missa inte chansen att besöka fartyget. Idag genomförs en visning ombord för särskilt inbjudna.

Idag deltog jag vid ett seminarium med rubriken ”Vad händer med Sveriges försörjning om sjövägarna stängs?”. Värd för evenemanget var Jan-Eric Nilsson från Gotlandsbolaget och deltagare var många från i huvudsak sjöfartsnäringen och myndigheter. Jan-Eric Nilsson lyfte den viktiga frågan om Sveriges sjöfarts framtid och hur synnerligen viktigt det är med fortsatt oberoende. Jag talade om vikten av samverkan och utökat samarbete mellan Försvarsmakten, andra myndigheter och den civila sjöfartsnäringen, vi måste tillsammans arbeta effektivare ihop. Det är allas vårt ansvar och inte någon enskild och jag ser gärna att diskussionen fortsätter.

Jag passade på att lansera en idé om en säker internetbaserad maritim portal. Syftet med en sådan portal är att effektivisera samverkan och samarbete mellan myndigheter, sjöfartsnäringen med fler. En portal skulle ge möjlighet att utbyta information av vikt, även i realtid via en chat, inom sjöfart, sjöfartsskydd, miljö, sjöövervakning etc. för att underlätta och effektivisera samverkan och samarbete. Det finns bra exempel på liknande portaler som fungerat alldeles utmärkt, inte minst i den pågående insatsen i Indiska Oceanen, EUNAVFOR, operation ATALANTA. Genom att skapa en portal kan vi öka effekt och underlätta kommunikation för alla marina aktörer i Östersjön och Västerhavet. Jag ser gärna att vi i Sverige tar initiativet att skapa den lösningen som jag vet fungerar och ger effekt.

Slutligen vill jag redan nu tacka besättningen på HMS Belos och alla andra deltagare som aktivt bidrar till att Försvarsmakten syns på ett sådant kvalitativt sätt under Almedalsveckan. Tack!

Jan Thörnqvist
Marintaktisk chef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *