På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fortsatt Almedalsvecka

Jimmie Adamsson

MI-Almedalen-4

Almedalsveckan har kommit en bit på vägen. Jag har deltagit vid några sammankomster med den marina världen och vid ytterligare ett seminarie. Denna gång var det Redareföreningen som arrangerade ett evenemang med rubriken ”Ska vi vara med och påverka miljö- och säkerhetsutvecklingen? Vid mötet deltog representanter från Redareföreningen, FOI, Wallenius och politiska partierna.

Jag berättade om marinens uppgifter och förmåga. En av marinens viktigaste uppgifter är att skydda svenska intressen till sjöss såsom att hålla handelsflöden öppna och skydda sjöfarten i stort. Det har vi förmåga att göra hemma och borta, EUNAVFOR Operation ATALANTA är ett bra exempel på den effekt vi levererar. Våra uppgifter kan lösas ännu bättre om vi utvecklar samverkan och samarbete mellan myndigheter och söfartsnäringen. Det är utmaningar vi måste möta tillsammans.

MI-Almedalen-2-570x380

Sedan redogjorde jag för marinens övriga uppgifter i olika insatsnivåer upp till ett väpnat angrepp, det vill säga mycket av det viktiga vi gör varje dag och dygnet runt, såsom sjöövervakning, hävdande av vårt territorium, bevakning och ingripanden, min- och ammunitionsröjningsoperationer med mera.

Då publiken delvis var nya ansikten passade jag på att avsluta med att berätta om min idé med en säker internetbaserad maritim portal för Östersjön och Västerhavet.

Almedalsengagemanget fortsätter nu med nya möten, kontakter, uppslag som ska utvärderas och arbetas vidare med när sommar övergår till höst.

Jan Thörnqvist
Marintaktisk chef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *